IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сексисткият проблем на Силициевата долина

Изследователската фирма PayScale установи, че само 21% от американските мениджъри в технологичния сектор са жени

08:57 | 09.05.17 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Boob-er* e изразът, който главният изпълнителен директор на Uber Травис Каланик използва, за да опише ефекта на своя стартъп върху противоположния пол. Остроумието му изглежда емблематично за една дълбоко мачовска култура. В момента се води разследване по твърдения на бивша служителка, че Uber отказва да издига способни жени или да приема сериозно оплаквания за сексуален тормоз.

Uber не е единствената звезда в технологиите, която е на фокус заради третирането на жените, пише в свой коментар The Economist.

Така например Google бе обвинена от Министерството на труда на САЩ, че плаща значително по-малко на служителките си, отколкото на мъжете. Google категорично отрича. 

Само че няма съмнение, че технологиите по принцип и Силициевата долина по-специално имат проблем с пола. Изследване сред 210 жени в долината установи, че 60% са пострадали от нежелано сексуално посегателство и че 2/3 са се почувствали изключени от важни възможности.

Изследователската фирма PayScale установи, че само 21% от американските мениджъри в технологичния сектор са жени (в други сектори нивото е 36%).

Не всички проблеми са характерни само за Силициевата долина. Много хора са разтревожени от малкия дял на девойките, записващи се в курсове по природни науки, технологии, инженерство и математика. През 2013 г. само 18% от бакалавърските степени по компютърни науки в Америка бяха дадени на жени, в сравнение с 37% през 1985 г. Разликите в заплащането също са широко разпространени.

Само че това не трябва да оправдава долината. Тя се гордее с разрешаването на трудни проблеми и че възнаграждава според заслугите. След като е толкова зле, колкото и другите в отношението към жените, това е равносилно на голямо разочарование. По-специално долината страда от отличителна форма на сексизъм, който е по силите ѝ да реши.

Рисковите капиталисти са полубоговете на техноиндустрията. Чрез своите чекове, връзки и съвети те определят кои стартъпи успяват и кои буксуват. Те са умни, идват от кланове и са почти изключително мъже. Само около 6% от партньорите във фирмите за рисков капитал са
жени в сравнение с 10% през 1999 г. Под 40% от топ 100 на фирмите за рисков капитал имат за партньор жена, натоварена с инвестиране. Много от смятаните за най-престижни фирми, като Benchmark и Andreessen Horowitz, нямат такъв партньор.

Защитниците на долината имат два отговора. Единият е, че хвърлянето на камъни по най-успешния бизнес клъстър на света няма смисъл. Пазарните сили гарантират, че най-добрите идеи печелят финансиране независимо от пола.

Данните обаче показват друго. Според неотдавнашно изследване на Bloomberg само 7% oт основателите на технологични стартъпи в Америка, събрали поне 20 млн. долара, са жени. И кой би се заклел, че в 9/10 от случаите най-добрите основатели са мъже. Фирмите, основани от жени, получават средно по-малко финансиране (77 милиона долара) в сравнение с основаните от мъже (100 милиона долара).

Вторият аргумент на защита е, че рисковите капиталисти разчитат на близки взаимоотношения, при които доверието е основно. Да го наречем гамбит за „вечеря с Майк Пенс“ след оповестения отказ на американския вицепрезидент да се храни сам с друга жена, освен със съпругата си.

При този аргумент всеки външен наблюдател, особено такъв с липсваща Y-хромозома, е разглеждан като заплаха за ценната динамика на клуба. Венчър капиталът наистина е странна смесица от пари и контакти и поради това особено трудно може да се промени. Но като оправдание за сексизма членството в елитен клуб е толкова стар, колкото и плосък аргумент.

* В опит да демонстрира чувство за хумор шефът на Uber сравни дейността на компаньонките със своята компания – жени на повикване, както автомобили на повикване

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 1
lozkhris
преди 6 години
За да свърши работа толкова добре колкото една жена, мъжът трябва да е два пъти по --умен от нея.За щастие това изобщо не е трудно Бени Хил:):):):):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 6 години
и като цяло жените не стават за лидери ... разбира се има изключения, но те са много под 21%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 6 години
живеят по дълго, но за сметка на това се пенсионират по рано :):) .... иначе и аз като споря със жената на тази тема и споена това като аргумент ... видиш ли не било същото :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
mathematician
преди 6 години
Като се говори за сексизъм темата винаги е заплати. Обаче никой не повдига темата за продължителността на живот. Що аджеба жените живеят по-дълго от мъжете.:) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 1
mrynmryn
преди 6 години
Ще цитирам Наков - Нищо лично към жените, но просто от тях не стават добри програмисти. Та ако мъжете се справят по-добре, има ли изобщо виновни? Това е много далеч от сексизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Ако това е по-добре за резултатите на тези компании не виждам какъв е проблема?Защо трябва да го наричаме сексистки проблем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
osoitza
преди 6 години
Жените винаги са имали по-слаб интерес към инжинерните специалности и бих казал че не се и отдава на повече от тях. Това е дълбоко заложено в нашата природа така като мъжа се фокусира обикновенно върху 1 нещо а жената си разпределя вниманието лесно върху 5. Не мисля че може и трябва да има драма. .. Що се отнася до заплащането и дали то е "справедливо" това е една доста хлъзгава тема... В крайна сметка когато говорим за малка или средна компания в ИТ бранша способните хора са платени добре защото вършат работата,която позволява на компанията да съществува. В една голяма компания това не е точно така иприлича малко повече на държавна структура ипроблема не е само с жените а като цяло...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 1
khao
преди 6 години
нормално, за това е в подем ... а юхуу и ХП като си сложика жени за шефки поеха надолу .... я някой да ми припомни за голяма ИТ компания основана от жена ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 2
V.At.
преди 6 години
Изследва се дадена професия и се прави извод за сексизъм само на основни данни. Ще дам обратния пример - над 95% от медицинските сестри са жени, да не говорим, че понятието "сестра" само по себе си е сексистко. Що за малтретиране на мъжкия пол. И докога ще се употребява "силният пол" понятие, използвано предимно от журналисти от женски пол, с което прикриват редица неудобни за тях факти, а именно - мъжете живеят средно с 5 до 10 години по малко от жените, мъжете се пенсионират от 2 до 5 години по-късно от жените, тежките хронични заболявания са характерни предимно за мъжкия пол!Така, че това е една груба и манипулативна статия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още