IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връзките на Майкъл Флин с Русия - отново в центъра на вниманието

Флин бе принуден да се оттегли от поста си заради контакти с руски представители

09:07 | 09.05.17 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Майкъл Флин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Майкъл Флин. Снимка: Ройтерс

Барак Обама е посъветвал Доналд Тръмп да не наема на работа Майкъл Флин, който впоследствие стана негов съветник по националната сигурност, преди да бъде принуден да подаде оставка няколко седмици по-късно, предадоха световните агенции, като се позоваха бивш представител на администрацията на Обама.

Бивш директор на военното разузнаване, Флин беше една от малкото фигури в американската отбрана, подкрепили Тръмп по време на предизборната му кампания.

Той бе назначен за директор на военното разузнаване от Обама през 2012 г. По-малко от две години по-късно той бе принуден от президента демократ да се отели заради конфликти с администрацията и вътрешни проблеми в самото разузнаване. 

По време на първата си среща с Тръмп, след като той бе избран за президент, продължила един час в Овалния кабинет на Белия дом, Обама го е предупредил относно Флин заради поведението му от времето, когато е бил шеф на военното разузнаване.

Днес говорителят на Тръмп Шон Спайсър потвърди, че действително по време на срещата на Обама с Тръмп на 10 ноември миналата година, Обама е казал на приемника си, че не подкрепя идеята Флин да стане съветник по националната сигурност.

Флин бе принуден да се оттегли от поста си заради контакти с руски представители, по-специално руския посланик в САЩ Сергей Кисляк, с когото е обсъждал американските санкции, наложени на Русия от администрацията на Обама заради предполагаема руска намеса в американските избори. Флин подаде оставка на 13 февруари, признавайки, че е подвел вицепрезидента Майк Пенс и други представители на Белия дом относно това за какво е говорил с руските представители.

Доналд Тръмп се дистанцира от Флин и неговите проблеми, като написа в Twitter, че администрацията на Обама е дала на Флин правото на достъп до класифицирана информация.

Днес темата за Флин отново бе обект на дискусия в Сената на американския Конгрес. Тя бе обсъждана в сенатската комисия, разследваща предполагаемата руска намеса в президентските избори в САЩ през миналата година. Комисията изслуша днес бившият изпълняващ длъжността главен прокурор на САЩ Сали Йейтс. Тя изкара на поста само 11 дни и бе отстранена от Тръмп, след като изрази възражения относно неговата антиимигрантска политика.

По време на изслушването Йейтс каза, че на два пъти се е срещала и един път е разговаряла по телефона със съветника по юридическите въпроси на Белия дом Дон Макган, пред когото е споделила опасенията си, че Майкъл Флин очевидно е подвел администрацията относно разговорите си с Кисляк.

Тя също така каза, че се опасявала, че Москва може да се опита да шантажира Флин, защото също е знаела, че той не е бил откровен относно естеството на разговорите си с посланика Кисляк. Според Йейтс Москва не само, че е била наясно, но може би дори имала доказателства за неискреността на Флин и това е създало една компрометираща ситуация, в която руснаците са можели да шантажират съветника по националната сигурност.

В същата комисия относно предполагаемата руска намеса в американските избори говори и Джеймс Клапър, бившият директор на националното разузнаване, който се оттегли от поста след идването на Тръмп на власт.

Той от своя страна каза, че руснаците се чувстват все по-смели да продължават кампаниите си за дезинформация и хакерските си дейности както в САЩ, така и по света и да го правят още по-интензивно. Клапър призова за бдителност в тази насока.

БТА 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Ей комунист смотан, не отговори на въпроса ми,Казвай кой е по богат под,лого...Искам официални данни и статистики, а не твойте измишльотини на болния ти мозък...Не показваш официални данни следователно си един ЛУЖЕЦ....Официални данни и статистика искам.Понеже сравняваш Монголия иРусияБВП на човекМонголия 11 024 долараРусия 27 215 голара.Руснацитеса 2,65 пъти по-богати от монголците.Следоввателоно ти лъжеш в постовете си.Значи си просто един ЛЪЖЕЦ!И най вероятно си ***.нин щом лъжеш така.Ти си един ЛЪЖЕЦ, нали така под.лого...Давай официални данни кой е по богат. България или Русия?Чакам те Лъжецо....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Хихихи... Барак Обама посъветвал Тръмп да не взима на работа Флин... Да се чуди човек за чий потрошиха неколко GB за избори... Можеха да си гласуват в конгреса да си продължи Обама да си управлява, или да си назначат Килъри... Ама викаш, и за тези кинти си има мераклии, и изборите са част от бизнеса... хихи... А Флин е куче на Кисинджър. Едно време точно той скрои капа на сесесерето и им бутна империята, ама сега нещо му немат доверие... Ше видиме дали са по-умни от него, или сами си е^бават маменцето с тея хуморески за руската заплаха, докато китайската комунистическа партия им го нахлузва внимателската и хем поуекинка - заднечки... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Ти кажи кой е по богат икономически....Все още те чакам да ми отговориш на въпроса зададен ми към теб още преди 1 месец.Кой е по богат Русия или България...Отговаряй, а не ми се прави на интересен, подло,го
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
Achtung
преди 6 години
Не вярвам на очите си, Дютифри евала баце, имаш цяло изречение написано почти изцяло вярно, използвайки и малките букви ( може да си сменил очилата) продължавай да си вземаш хапчетата и си свиркай, живота е прекрасен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
Съветски съюз
преди 6 години
Съветската доктрина не прощава на никого !!??? ЦЕЛИ ДЪРЖАВИ СА ВСЕ ОЩЕ ОКУПИРАНИ ОТ НЕЯ !??? ЗАЩО И КОЙ ПОЗВОЛИ ТОВА ?? но ЕДНО Е ЯСНО ТРЪМПФФ Е ПО ЗЛЕ И ШУТИН И ТОВА Е ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ, ИНАЧЕ ДО СЕГА ШУТИН ДА ГО НЯМАШЕ ВЕЧЕ!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още