IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият южнокорейски президент - "добър за Пекин и не много добър за Вашингтон"

Мун Дже-ин ще е "силно главоболие за Токио", коментира руски кореист

08:27 | 10.05.17 г. 7
<p>
	Мун Дже-ин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мун Дже-ин. Снимка: Ройтерс

Доста предвидимият резултат от президентските избори в Южна Корея, спечелени от левоцентриста Мун Дже-ин, едва ли ще донесе промени в отношенията с Русия. Това прогнозира в "Комерсант" Фьодор Тертицки, експерт кореист от Сеулския университет.

От всички страни в Азиатско-Тихоокеанския регион, смятани за сигурни съюзници на САЩ, Южна Корея е настроена най-приятелски към Москва, посочва анализаторът. Той припомня, че след анексията на Крим Сеул зае неутрална позиция в конфликта между Русия и Украйна, а от три години Русия и Южна Корея поддържат безвизов режим.

Освен това южнокорейското външно министерство планира да подпише спогодба за свободна търговия с Русия и като цяло двустранните отношения "най-вероятно ще останат спокойно-приятелски", твърди наблюдателят.

За САЩ обаче Мун Дже-ин не е най-удобният президент. Той се прочу с изявлението, че "Южна Корея трябва да се научи да казва "не" на Америка", и се обявява против разполагането в Южна Корея на американския противоракетен комплекс THAAD, който дразни Китай, добавя експертът, цитиран от БТА.

Той очаква напрежение в отношенията между Сеул и Токио, защото "южнокорейските левичари по традиция са далеч по-големи националисти от десницата" и навярно ще искат за пореден път Токио "да се извини за колониализма", след като Корея е била японска колония от 1910 до 1945 г. Ако пък получат извинения, ще ги обявят за "недостатъчно искрени".

Отношенията между Севера и Юга леко ще се затоплят според автора на коментара, тъй като президентът Мун цели сътрудничество с Пхенян, насочено към "открехване на желязната завеса между КНДР и останалия свят". Едва ли обаче ще постигне големи успехи с оглед на международните санкции срещу Северна Корея, която "няма да се откаже от ракетно-ядрената си програма, докато на власт там е семейство Ким".

"Трудно е да предскажем бъдещето на южнокорейско-китайските отношения, при все че вероятният отказ на Сеул от THAAD и най-рязкото досега изостряне между Пекин и Пхенян може да предизвикат сближаване на Сеул с Пекин", добавя руският кореист.

В крайна сметка като президент на Южна Корея "Мун Дже-ин е добър за Пекин, не много добър за Вашингтон и силно главоболие за Токио. А Москва няма поводи нито да се радва особено, нито особено да се тревожи", заключава авторът на "Комерсант".

Мун Дже-ин положи клетва и официално встъпи длъжност днес след убедителната си победа на предсрочните парламентарни избори след отстраняването от поста на предшественичката му Пак-Гън хе, предаде AFP.

"Тържествено се заклевам пред народа да изпълнявам предано задълженията си на президент", заяви пред Националното събрание в Сеул бившия адвокат от левоцентристката Демократична партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Мда... На некои им се съсири го вното от гледката на трибуната на суперпарада в Пекин лани, когато се беше сгушила между другаря Си и Путин... Мани, ами много й личеше, че й е гот... хихи... Ама май главата й изядоха некви разговорчета за газопровод от Русия през Сев. Корея до Сеул, като начало, за има-нема по 10-15 млрд. м3/год... хихи... Та и новият да внимава... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Що не земе некой да напише истината защо я свалиха Пак-Гън хе, вместо да се упражняват във врачуване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Абе точно "Комерсант" да се завре там, дет слънце не изгрява... Мноо ги разбират в Комерсант бъдещите президенти... кви ги пишеха за Тръмп... хихи... Същият *** е и Комерсант, къвто е и Блумбърг, и Дойче веле, и Ройтерс - истината е некъде точно наопаки... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Ако наистина е "добър за Пекин и не много добър за Вашингтон" това е чудесно за сигурността и стабилността в региона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още