IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Герджиков оцени работата на служебното правителство като добре свършена

По време на управлението му имало неща, които искал да направи, но срещнал отпор

11:37 | 10.05.17 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

В оценка за управлението на служебния кабинет за изминалите три месеца Огнян Герджиков посочи, че счита работата на служебното правителство за добре свършена и се чувства относително удовлетворен. Това каза бившият служебен премиер в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

И въпреки че в началото се закани, че министрите му ще извършат щателна проверка на министерствата, след парламентарните избори с премиера Борисов се разделили с добри чувства.

С президента Радев също имали разбирателство, въпреки напрежението около Постановление 208 за приема на бежанци, което Герджиков определи като едно от тежките неща по време на управлението на служебния кабинет.

"Аз знаех какво ще бъде, знаех, че не е лесно, но това доверие, което ми се гласува, някак си ми беше трудно да го отклоня... Ние сме демократична държава - нормално е да сме имали в някои моменти някои разминавания (с Румен Радев - бел. ред.). Така или иначе аз се стараех да бъда лоялен, тъй като съм излъчен от него и не бих могъл да водя самостоятелна политика, тъй като това политически не е коректно", посочи още бившият служебен премиер.

Служебното правителство е имало готовност да излъчи еврокомисар, сподели проф. Огнян Герджиков.

"Аз имах амбициите да го направим, но след консултации с президента стигнахме до следния извод - ако не стане съставянето на кабинета своевременно и се забави, което теоретично беше възможно, тогава ние да излъчим еврокомисар. Но кабинетът се състави без особени забавяния и ето сега предстои, въпрос на ден-два, да бъде излъчен новият еврокомисар", коментира бившият служебен премиер, като наблегна на това, че ситуацията около въпроса е била деликатна.

По време на управлението му имало неща, които Герджиков искал да направи, но срещнал отпор.

"За мен тежко беше една моя амбиция, която за съвсем малко не успях да я доведа докрай. Става дума за намаляване на таксите в Агенцията по вписванията, тъй като имаше съпротива. Съпротивата беше и явна, и скрита. Така стана, че се забави процесът - един ден не стигна, за да завърши общественото обсъждане - 14-дневния срок, и на последното ни заседание не достигна един ден. Иначе това постановление щеше да мине и аз щях да бъде удовлетворен", сподели той.

Още вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
Герджиков и служебното правителство заслужават аплаузи и оценка 5 Първо гербаджиите го обвиниха че е човек на Б С П След това пък социалистите го обвиниха че е човек на Г Е Р Б Което значи че не е човек на никого и просто си свърши работата за което бе назначен За пръв път от много време изборите преминаха без скандали и без сериодни нарушения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още