IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изцяло нов закон ще се бори срещу прането на пари

Текстовете дават описание на мерките срещу финансовите престъпления, за чието изпълнение ще следи председателят на ДАНС

08:21 | 11.05.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изцяло нов закон за мерките срещу пране на пари предлага работната група на Министерството на вътрешните работи (МВР) и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Проектът е качен за обсъждане в Портала за обществени консултации. Заинтересованите страни ще могат да представят своите становища до 9 юни.

В мотивите двете институции посочват нуждата от сериозни промени в законодателството, което налага и изготвянето на новия закон. Целта е по-ефективна борба с прането на пари и финансирането на терористична дейност. Контролът върху изпълнението на този закон е възложен на председателят на ДАНС.

Текстовете дават определение на действията, свързани с пране на пари, както и подробно описват мерките за борбата с тях. Сред предвидените действия например е изготвяне на комплексна проверка на клиентите, събиране на документи, оценка на рискове и обмен на информация между българските институции и с организации от други държави.

Описани и способите за изясняване на произхода на средствата, сред които са проследяване на паричните потоци и събиране на информация от независими източници (регистри и т.н). 

Всички тези мерки ще бъдат задължителни за БНБ, банките, обменните бюра, застрахователите и пенсионните дружества, нотариуси и счетоводители, пощенски оператори, търговци на оръжие и петролни продукти, както и търговците на едро и професионални спортни клубове и още няколко субекта, изрично посочени в новия закон.

При съмнение те ще трябва да уведомяват дирекция "Финансово разузнаване" на ДАНС преди осъществяването на операцията или сделката и да забавят нейното осъществяване, когато това е възможно.

Законопроектът е придружен от оценка на въздействието, в която е посочено, че на базата на сегашното законодателство през 2015 година ДАНС са забавили съмнителни сделки за над 40 млн. лева. 

Комплексна проверка на клиентите ще бъде задължителна при откриване на сметка и при случайни операции на стойност над 15 хил. евро,или тяхната равностойност, или над 5 хил. евро при сделки в брой. Разпоредбите кой и в кои случаи се прави комплексна оценка на клиентите са изготвени на базата на международните стандарти, става ясно от публикуваните мотиви към законопроекта.

В зависимост от оценката на риска за клиента може да бъде извършена и опростена проверка, предвиждат още текствете. Тя ще бъде прилагана в случаи, когато има достатъчно информация за клиента или конкрентаната операция и сделка.

Освен опростена, Законът предвижда и "разширена" оценка на клиентите. Един от случаите, когато тя ще се прилага е когато клиентите са свързани с "видни политически личности". Текстовете определя като такива висши държавни служители, сред които държавни глави, премиери и министри, председатели на парламенти и депутати, кметове, ръководители на международни организации, членове на сметни палати и т.н.

Законопроектът разглежда и начините за установяване на "истинския собственик". В мотивите вносителите на текстовете посочват, че това е ключов фактор при разкриването на престъпленията, тъй като е възможно самоличността на дадено лице да бъде скрита зад дружествена структура. Това всъщност е и една от основните промени в законодателството, което предвиждат новите текстове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 0
ivanrog
преди 6 години
Винаги не притеснявам, когато ченгета почнат да пишат закони, а особено да подменят съществуващ. Виждам, че вече не само счетоводителите са наказани, а и "БНБ, банките, обменните бюра, застрахователите и пенсионните дружества, нотариуси и счетоводители, пощенски оператори, търговци на оръжие и петролни продукти, както и търговците на едро и професионални спортни клубове и още няколко субекта, изрично посочени в новия закон." Другото, което прави впечатление е сделките над 5 хил. евро в брой, ъъъъъ, в България нали са забранени, а не ми е известно този закон да има сила извън нашата страна.Това по статия, сигурен съм, че по проект ще е още по-весело.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още