IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla започна да приема поръчки за соларния си покрив

Според компанията това ще са най-достъпните покриви на пазара от гледна точка на цената

10:28 | 11.05.17 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Tesla обяви, че започва да приема депозити по 1000 долара за своя соларен покрив Solar Roof. Става дума за идеята на главния изпълнителен директор на компанията да предлага соларна енергия за домовете. Освен това компанията пусна онлайн калкулатор, така че собствениците на домове да разберат колко ще им струва подобен покрив, пише CNN.

Solar Roof е направен от плочи, които не се различават от традиционните покривни керемиди. Всички те изглеждат идентични, но някои събират енергия от слънцето.

Мъск оцени, че повечето къщи ще се нуждаят от 40% покритие с активни соларни клетки, което пък помага за намаляването на цената. Потребителите, които зареждат един или повече електромобила, ще се нуждаят от допълнително покритие.

Мъск описа покрива като ключова стъпка напред в един свят, който се задвижва от възобновяема енергия.

Припомняме, че Tesla придоби SolarCity миналата година, за да създаде цялостно енергийно решение за своите потребители, предлагайки въпросните покривни покрития, батерии и електромобили.

“Искаме да се огледаме в кварталите си и да видим покриви, които са красиви и генерират енергия от слънцето”, коментира Мъск.

Tesla описва Solar Roof като най-достъпния покрив, който може да бъде купен. По нейни изчисления едно домакинство може да очаква да плати по 21,85 долара на квадратен фут (0,09 кв. м) за Solar Roof.

Домакинствата все пак ще трябва да бъдат подготвени за сериозна първоначална сметка. Според калкулатора на Tesla някои покриви ще струват по повече от 75 хил. долара. Tesla очаква, че разходите ще се изплатят за 30 години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 6 години
ти си класически демагог !!! не те питам дали и как слънчевата радиация влияе на климата... питам те как установи че намалява ??? чакам да ми покажеш статистика! от официални замервания където се вижда това... ... няма да ти чета линковете вече, сигурен съм че е към нещо което размива темата или не е по нея. дадох ти вече два пъти шанс, трети няма да имаш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 4
KPetkov
преди 6 години
Бил Гейтс относно батериите и тяхната ефективност. Някой все пак е калкулирал, че ще ми трябва поне един тон батерия при сегашния ми разход на ток :) Мисля да я сложа в кухнята. Поне ще си лепя бележки върху нея.https://***.gatesnotes.com/Energy/It-Is-Surprisingly-Hard-to-Store-Energy
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 4
KPetkov
преди 6 години
Общи приказки няма как да обсъждам. Виж ако изкараш някакви сметки колко ще ми струва набутвацията с батерията (като пари и пространство) и фотоволтаиците може и да поговорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 10
KPetkov
преди 6 години
"Тя, може да осигури цяла седмица потреблението на средностатистическо домакинство, дори да не пече слънце."Това лятото, когато съм на почивка, предполагам. Зимата януари изхарчих близо 3 мегавата ток, което на час прави по около 4 киловата. Малко трудно ще ми стигне половин киловат от твоята батерия. Ако я зареждаш и толкова често, за около две-три години ще я съсипеш. Дано тока да стане по 400 лв. мегавата, та да избием разходите по батерията и инсталацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 4
Ivane
преди 6 години
Разбира се, че слънчевите панели самостоятелно не могат да постигнат нищо. Не си спомням някой да е твърдял подобни глупости. Обаче в комбинация с акумулатори, ветрогенератори, ВЕЦ, ПАВЕЦ могат да образуват сериозна енергийна система, която е много по-стабилна и устойчива, отколкото днешните енергийни системи. Предвид бързото развитие на електромобилите, въпрос на време е, да се натрупа необходимия критичен капацитет, за да заработи системата. При електромобилите се приема че батерията е негодна, когато достигне 80% от капацитета си. Например днешната 100 киловатчаса батерия на Тесла, може да събира в себе си само 80 киловатчаса електроенергия, вече е негодна за автомобила. Тя обаче е напълно годна, да служи за събиране на енергия от фотоволтаиците на покрива . Тя, може да осигури цяла седмица потреблението на средностатистическо домакинство, дори да не пече слънце. Фотоволтаици с мощност 15kWhp, могат да осигурят енергийните нужди за домакинство + 60000км/год. с електромобил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
За теб слънчево лъчение. Освен, че вече има твърдения, че влияе върху климата, а тя е климатолог и има поне няколко връзки към различни статии за въздействието на слънцето върху климата, друго не се сещам.https://judithcurry.com/?s=solarhttps://judithcurry.com/2016/09/20/impact-of-the-2400-yr-solar-cycle-on-climate-and-human-societies/The explanation for this contradiction is that evidence always trumps theory, and there is very solid evidence that periods of low solar activity in the past, identified by a higher rate of cosmogenic isotopes production, have a high degree of correlation with periods of climate deterioration manifested as lower temperatures and precipitation changes.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 6 години
... и за последен път си правя труда да чета нещо от теб, защото се случи точно каквото очаквах и типично като руски демагог. Въпросната дама е климатолог която оспорва част от твърденията покрай глобалното затопляне и мерките взети срещу него .... до тук супер, нали.Обаче аз кво ти писах по надолу ? Ти прочете ли ме или от толкова много четене си забравил вече как става вече ... кво общо има горната дама с изучаването на слънчевата радиация ?.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 6 години
като гледам кви ги пишеш е било време и пари на вятъра (ако изобщо е верно) :):)ианче очаквах да кажеш нещо подобно .... само на приказки сте силни, но като трябва да покажете факти сте гола вода и така сте цялата ви партизанска чета !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 5
KPetkov
преди 6 години
Няма да ти върша работата. Сядай и чети. На мен ми отнема време и пари, че да го споделям безплатно с теб. Това е само малка част така, че следващия един месец би трябвало да се справиш. По принцип аз не съм по чутовните умозаключения затова си има хора, които се занимават с това.https://judithcurry.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 6 години
а нещо като аргумент да изкараш ? или си мислиш че като го повториш 100 пъти ще се случи ? :):) покажи ми моля те от къде стигна до чутовното умозаключение че радиацията намалява
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още