IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руси Статков: Над 20 години приватизацията носи загуби на България

Продължава да има неяснота колко е държавната собственост и кой и как се разпорежда с нея, заяви Статков, който е член на надзорния съвет на АПСК

13:08 | 12.05.17 г. 3
<p>
	<em>Източник: Bloomberg TV Bulgaria </em></p>

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Над 20 години приватизацията носи загуби за българската държава. Това каза в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Руси Статков, член на надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Коментарът на Статков е по повод решението на Министерския съвет от 10 май да възложи на Министерството на икономиката да подготви законопроект, с който се забранява приватизацията на държавни акции и дялове, както и приватизацията на акции и дялове от дъщерни дружества. Предвидено е раздържавяването да стане възможно единствено след решение в пленарна зала.

„От 1997 г. България има споразумение с международните финансови институции за приватизация на активи в размер на 950 млн. лева по оценка на активите от 1995 г. Въпреки моите настойчиви усилия да намеря тези списъци до ден днешен не съм го открил", разкри Статков. "При учредяване на Агенцията за приватизация и след приватизационен контрол през 2002 г. установихме, че са извършени над 9 хиляди сделки с мажоритарни пакети, с миноритарни пакети и с обособени части. В архива на агенцията от 2002 г. до 2004 г. намерихме документи само за 7 хиляди сделки“, посочи Руси Статков.

Той е категоричен, че продължава да има неяснота колко е държавната собственост и кой и как се разпорежда с нея.

“Като член на надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол мога да кажа, че в последните години сме се постарали в рамките на нашите задължения да установим един законов ред на прозрачност при продажбите. Агенцията засега остава единственото място, в което може да се твърди, че са останали експерти и има процедури, в които ще бъде защитен държавният интерес“, смята Статков.

Според него “приватизацията не се спира, дотолкова, доколкото по няколко закона се работи с термина „управление“ и „разпореждане“ с държавната собственост, а в нашия Закон за приватизацията освен продажба на акции и дялове, имаме продажба на имоти държавна и частна собственост”.

По думите му предстои обществено обсъждане на проекта на Министерския съвет за продажбата на дялове, собственост на държавата в търговски дружества с държавно участие в капитала, както и в такива с над 50% държавно участие.

Какви обекти има като ресурс за приватизация? Какво следва след общественото обсъждане  за промяна на закона? Какъв ще е новият подход при управление на държавните дружества и най-вече на военно-промишления комплекс?

Вижте повече във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
mathematician
преди 6 години
А БДЖ едни печалби носи - не е истина просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Над 20 години приватизацията носи загуби на България и печалба на престъпното задкулисие, което ограбва България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
ГЕРБавия
преди 6 години
Руси Статков е май стоял дълго на топло на Позитано или в къщата на Буда в Банкя........ Статков НЕ разбира нищо от приватизация и инвестиции !!!! Нищо, но слуша червената мафия и приглася на мутрите. Приватизацията ГУБИ само случаи като Булгартабак - 100 милиона евро, приватизацията на БТК - поне 200 милиона, на БМФ и т.н., т.е. при сделки с мутри и червени мафиоти !!!!!! СТАТКОВ забравя, че през 1995-96 година държавата бе фалирала за втори път / този път при Жан Виденов/ и спешно трябваше да приватизира 26 големи ГУБЕЩИ предприятия по списък, със загуби за милиарди левове........... И сега държавните фирми трупат само загуби и от тях лапат само червените мафиоти !!!! Остават държавни около 30% от всички активи, а това съвсем не е малко !!!!!! Агенцията за приватизация е единствената институция у нас, която винаги е спазвала закона, дори и през управлението на комунистите !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още