IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел обмисля как да впрегне глобализацията в полза на Европа

Процесите по глобализация имат и положително, и отрицателно въздействие, посочва документ на Европейската комисия

16:51 | 12.05.17 г. 2
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След публикуването на Бялата книга за бъдещето на ЕС в Брюксел изготвиха и още един документ за размисъл – за извличане на ползи от глобализацията. Целта е да се инициира дискусия за начините как процесите на глобализация могат да бъдат моделирани и предвидени, така че да подобрят качеството на живот на европейците.

Основните двигатели на процесите на глобализация са търговията и капиталовите потоци, а веригите за доставка стават все по-глобални, пише още в документа.

„Докато в началото на 70-те години на XX век на търговията се падат по-малко от 20% от световния брутен вътрешен продукт, днес тя съставлява около половината от него“, отбелязват още от Брюксел.

В документа е посочено, че глобализацията е положителна сила за промяна, визирайки стимулите за износа на стоки, от които извличат ползи не само големите корпорации. Всеки допълнителен 1 млрд. евро от допълнителен износ поддържа 14 хил. работни места.

Вносът пък осигурява по-голям избор и често по-ниски цени за европейските потребители. Така повече европейци в момента имат достъп на приемлива цена на смартфони, компютри, облекло, храна, лечение и т.н., пишат европейските чиновници.

В същото време обаче процесите крият и своите предизвикателства и те са свързани с конкуренцията, която среща Европа от държави с по-ниски заплати, занижени екологични стандарти или данъци.

Проучванията на общественото мнение в Европа показват, че хората имат като цяло смесени възгледи за глобализацията.

За 55% от европейците тя е възможност, а за 45% - заплаха. 53% обаче смятат, че тези процеси са заплаха за идентичността на страната, спрямо 37%, които мислят, че глобализацията всъщност допринася за утвърждаване на идентичността на страната им.

На фона на тези предизвикателства Европа трябва да се съсредоточи върху собствените си политики, които да осигурят на хората образованието и уменията, които са им необходими, за да бъдат в крак с развитието на икономиката, обясни зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс при представянето на документа, пише пресцентърът на ЕК. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Vesko94
преди 6 години
Звучи обнадеждаващо :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още