IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програмата за обновяване на Москва може да включи разрушаване и на общежития

От 15 май до 15 юни московчани ще гласуват искат ли ново строителство на мястото на домовете им от времето на Хрушчов

17:34 | 12.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В 12-милионната столица на Русия не достигат терени за строителство. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

В 12-милионната столица на Русия не достигат терени за строителство. Снимка: Архив Ройтерс

В програмата на обновяването на порутени квартали в Москва могат да бъдат включени общежитията и общинските апартаменти, т.нар. „комуналки“, ако техните наематели го поискат. В началото на май стана ясно, че властите в руската столица предлагат разрушаване на блокове, строени по времето на Хрушчов.

Днес кметът на руската столица Сергей Собянин коментира, че в плановете влизат и общежитията, съобщи "Интерфакс".

"Смятам, че в програмата за реновиране могат да се включат и общежитията, дори когато те не са попаднали в списъка за гласуване, който включва домовете в програмата за обновяване „Дом“. Това може да стане след като техните обитатели с две трети от гласовете си приемат решение на общо събрание“, коментира московският кмет.

По думите му това се отнася и за сградите с комунални квартири.

В списъка за разрушаване на т.нар. "хрушчовки", попадат два типа жилища –  тези, които  са в лошо техническо състояние, и тези, чиито обитатели (над 70%) заявяват желание да участват в програмата.

"Убедени сме, че въпросът за разрушаването на общежитията ще изисква отделен закон. Отново ще направим анализ, но разбираме, че по-голямата част от тях са загубили статута си на общежития и влизат в категорията на обикновени жилища, където хората плащат социален наем", посочи Собянин.

Гласуването за включването на имотите в окончателния списък на обектите, които ще бъдат разрушени, ще се проведе в Москва от 15 май до 15 юни. То може да се извърши чрез електронната система "Активен гражданин" и в центровете за административни услуги "Mоите документи".

Освен това, обитателите на „хрушчовките“ могат да се произнесат „за” или “против” тяхното събаряне след като проведат общо събрание на собствениците на апартаменти.

Разпореждане да се разрушат всички жилищни сгради в Москва, строени по времето на Хрушчов, и на тяхно място да се построят нови блокове, даде на 21 февруари руският президент Владимир Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още