IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съд нареди на президентството да предостави стенограмите за КТБ

На срещата при Росен Плевнелиев не е обсъждана защитена от закона информация, мотивира се съдия Стефан Станчев

17:51 | 12.05.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентството е длъжно да предостави стенограмите от консултациите, проведени там през юни 2014 г., относно съдбата на Корпоративната търговска банка (КТБ), реши Софийският административен съд, съобщиха от правната институция.

Решението е от 10 май и може да се обжалва пред Върховния адмвинистративен съд. Президентството трябва да плати и 310 лева разноски.

Делото е по жалбата на А. Г. Ч. (Атанас Чобанов, главен редактор на сайта Биволъ, бел. ред.), който е получил отказ в края на януари от главния секретар на президентството.

На 29 юни 2014 г., девет дни след като КТБ беше поставена под специален надзор от централната банка, тогавашният президент Росен Плевнелиев покани главния прокурор Сотир Цацаров, управителя на БНБ Иван Искров, премиера Пламен Орешарски, председателят на Народното събрание Михаил Миков, министри, политици, банкери и икономически експерти. По разкази на очевидци тогава е обсъждана "банкова ваканция", която предвиждаше затваряне на всички банки за една седмица.

Няма официална информация кой е направил предложението и какви са били коментарите.

Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) на няколко пъти отказа да предостави стенограмата с мотива, че на срещата гуверньорът Иван Искров е изнесъл информация, която е „професионална тайна“.

Със същия аргумент преди по-малко от месец и президентът Румен Радев отказа да разкрие информацията на сатиричния седмичник „Прас-прес“.

“Правото да се търси и получава информация по чл. 41 ал. 1 от Конституцията обхваща задължението на държавните органи да осигуряват достъп до общественозначима информация”, мотивира се съдия Стефан Станчев.

На срещата на 29 юни 2014 г. “са обсъдени опитите за дестабилизиране на банковата система и необходимите мерки за гарантиране банковата стабилност на страната. Представен е анализ на ситуацията от управителя на БНБ. С риск от тавталогия тази мотивировка на оспорвания отказ не се вмества в афишираната „професионална тайна“, пише в мотивите.

"Консултациите при президента, проведени на 29 юни 2014 г., са се състояли именно във връзка с обсъждане на опити за дестабилизиране на банковата система и необходимите мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната, като на тях управителят на БНБ е направил анализ на ситуацията. Логично следва обществено значим въпрос, имало ли е заплаха за националната сигурност и ако е имало, защо тази стенограма не е класифицирана и с определено ниво на секретност", посочва съдията.

Според Стефан Станчев записите от срещите при президента не са защитена от закона информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Schroeder
преди 6 години
Супер, ама наистина е малко вероятно да разкрият всичко. Василев е оплел толкова хора, които все още са във властта, че шансовете да задвижат нещата към съда намаляват с всеки ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
marto76
преди 6 години
Нали не вярваш, че ние, обикновенните хора, ще узнаем дори една десета от събитията, които се случиха покрай пирамидата на Цветан Василев - КТБ през 2014 година? Факт е, че имаше координирана атака срещу банката, но е факт и това, че Василев беше нагазил с двата крака в мафиотски схеми заедно с Шиши!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Спящият бик
преди 6 години
Точно затова, но и за много повече, което скриха от нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
marto76
преди 6 години
Защо ни занимават със събития от 2014 година? В същото време Цветан Василев още е на свобода!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
v_tin
преди 6 години
Яка тема, по спомен бай *** е искал ваканцията, а комунистите са се противопоставили. Само дето мина доста време от тогава и марикона от бнб няма да получи никакво наказание. А би трябвало като в северна корея- за дулото на оръдието и ............./ каквото сабя покаже/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още