IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия прие специален закон за безпилотните автомобили

С документа се разчиства пътя пред автомобилостроителния сектор за разработването на самоуправляващи се автомобили

18:18 | 12.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германия разчисти пътя пред автомобилостроителния си сектор за разработването на самоуправляващи се автомобили. Горната камара на парламента одобри днес закон, с който очертава условията, при които безпилотните автомобили могат да се появят по германските пътища, предава Ройтерс.

Според закона, поставен за обсъждане за първи път от германския канцлер Ангела Меркел през миналата година, зад волана на автономния автомобил през цялото време трябва да има шофьор, който да поеме контрола в случай на нужда.

Германия е родина на световни лидери в производството на автомобили като Volkswagen, Daimler и BMW, които инвестират сериозни суми в разработване на безпилотни коли.

Новият закон позволява на компаниите да тестват коли на пътя, като на шофьора ще бъде позволено да маха ръцете си от волана и да отклонява поглед от пътя, за да чете в интернет или да провери пощата си, докато автомобилът автономно спира или се движи.

Законът предвижда черна кутия да записва пътуването, като се отчита дали човек, или системата за самоуправление управлява колата. 

Това ще е от изключително значение при определяне на вината при катастрофа. Шофьорът ще носи отговорност, ако той е управлявал автомобила в случай на инцидент, но ако самоуправляващата система е карала и причината е свързана с отказ на системата, отговорен ще бъде производителят.

Законът ще бъде преразгледан след две години, за да се отчете напредъкът на технологиите като защитата на личните данни и използването на събраните данни при пътуванията са ключови въпроси, които все още не са напълно решени. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още