IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лиляна Павлова: В момента Европа търси верния път

Темата за Brexit не бива да се превръща в главна тема за Европа, коментира министърът на българското председателство на Съвета на ЕС

12:06 | 13.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

„Европа днес е изправена пред сериозни предизвикателства, но мисля, че солидарността в нея не е изчерпана. Това се вижда от реакцията при последните атентати, както и при подготовката за преговорите с Великобритания. Мисля, че Европа показва, че европейският проект е жив“. Това каза в предаването „Събота 150“ министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Тя изтъкна, че има и въпроси като миграцията, по които европейските страни нямат единн позиция, но заяви, че е оптимист и вярва, че посоката на обедиение ще надделее.

„В Европа, за първи път от много време, виждаме обрат в нагласите на самите европейци. Вече почти 60% от европейците смятат, че членството и единението на Съюза е по-важно и ползите от него са повече, отколкоъо тенденцията на евроскептицизъм, популизъм, краен национализъм, която така надделяваше в последните месеци и години“, коментира Павлова.

„Може би, ако трябва да определя каква е Европа в момента, бих казала, че в момента Европа е търсеща-търсеща верния път, начините, по които да се обедини, може би и търсеща верните решения“, заяви още тя.

По думите преговорите за Brexit не бива да бъдат подценявани, нито да се превръщат в главна тема за Европа.

„Миграцията, работните места, социалните политики, трябва да са във фокуса на нашето внимание, а Brexit трябва да върви като паралелна тема, но да не изчерпва енергията и усилията в европейски дневен ред“, смята Павлова.

Петте сценария за бъдещето на Европа не са предрешени, категорична е Павлова. Тя допълни, че по определени дейности по подготовката на българското председателство има забавяе, но трябва да гледаме крайния резултат.

„България поема това председателство в един много чувствителен момент, много критичен момент за Европа. Именно 2018 ще е годината, в която трябва да се проведат няколко много тежки и специални дебати за Европа. Петте сценария – така, както станаха известни - за бъдещето на Европа, изобщо не са предрешени. Това не е и тест с един отговор“, заяви Павлова.

Сред приоритетите на нашето председателство тя определи още темите „Сигурност и миграция“ и темата за интеграцията на Западните Балкани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още