IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите в САЩ постигнаха споразумение с руски холдинг по иск за пране на пари

Двете страни се готвеха за началото на съдебната фаза на делото

16:17 | 13.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Група компании руска собственост приеха съдебно споразумение да изплатят близо 6 млн.долара за уреждане на иск на американските власти срещу тях за пране на пари в размер на 230 млн. долара чрез данъчни измами. С това бе сложен край на силно политизирано дело, само дни преди то да влезе за разглеждане в съда, предаде Ройтерс.

Федералната прокуратура в Ню Йорк обяви снощи постигането на изненадващото споразумение между властите в САЩ и руския бизнесмен Денис Кацив, собственик на холдинга "Превезон", точно когато и двете страни се готвеха за началото на съдебната фаза на делото, което датира от три години, пише БТА.

"Няма да позволим американската финансова система да бъде използвана за пране на приходи от престъпления, където и да са били извършени те - било то тук в САЩ, в Русия или на което и да било друго място", каза изпълняващият длъжността прокурор на Манхатън Джун Ким.

Адвокатът на Кацив Фейт Гей обаче окачестви тази развръзка като тежко поражение за държавата. "Това е почти равносилно на признание, че изобщо не е трябвало да завеждат делото в съда", заяви тя. "Споразумението е на същата стойност, на която щяха да са и съдебните разноски, ако се беше стигнало до съдебен процес."

Американските власти искаха да изземат от "Превезон" и свързани компании над 20 милиона долара в недвижима собственост и банкови сметки. Според прокуратурата те са били използвани за пране на пари, откраднати от корумпирани руски данъчни чиновници. Съгласно споразумението нито една от компаниите не признава да е извършвала нещо наредно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ivanrog
преди 6 години
"...точно когато и двете страни се готвеха за началото на съдебната фаза на делото, което датира от три години, пише БТА."После нашето правосъдие е бавно, а ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още