IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 15 май

07:38 | 15.05.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Разходите за болнични стигнаха рекордни нива
В. Сега

Огромен ръст на болничните до третия ден, които са за сметка на работодателя, но и на разходите на НОИ за тези обезщетения показват данни на НОИ, изискани по Закона за достъп до обществена информация от Българската стопанска камара. За 6 години броят на болничните дни за сметка на работодателя се е увеличил със 120%. Осигурителният институт пък миналата година е изплатил 446 млн. лв. за обезщетенията от четвъртия ден нататък.

Правителството ще слага край на безсрочната държавна тайна
В. Сега

Правителството ще направи опит да сложи край на безсрочната държавна тайна. Това се прави с проект за постановление за промени в Правилника за прилагане на Закона за защита на класифицираната информация, публикуван за обществено обсъждане. Проектът се внася от премиера, но изрично е посочено, че това се прави съвместно с председателите на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Собственикът на "Актавис" прави IT център в София
В. Капитал Daily

Израелската компания Teva, която миналия август стана собственик на производителя на лекарства "Актавис", ще създаде корпоративен IT център за върхови постижения в София. Проектът ще надгради съществуващото и в момента звено за технологични услуги на компанията, което обслужва основно европейския пазар, като то ще бъде разширено с нови 30 компютърни специалисти, съобщиха от "Актавис". Центърът ще поддържа информационната инфраструктура на цялата група в световен мащаб – от платформата за електронни съобщения до приложенията за киберзащита.

Пускат АЕЦ "Белене" за приватизация
В. Стандарт

Проектът за изграждане на АЕЦ "Белене" ще бъде пуснат за приватизация в срок до 6 месец. Идеята е активите и пасивите на проекта да бъдат отделени в самостоятелно дружество, което да бъде предложено за приватизация, обясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Канал 3. Така най-добре ще се види какъв е реалният интерес на инвеститорите към проекта, каза Петкова. И добави, че към проекта все още има интерес от китайски инвеститори.

Броим 1000 лева за бавачка, 500 лева за частна градина
В. Монитор

До 1000 лева месечно за частна бавачка трябва да извадят родителите, чиито деца не са приети в общинска ясла или градина и в същото време нямат баби, на които да ги поверят. Двойно по-евтино може да излезе решението им да заложат на частна детска градина. Това показва проверка на „Монитор“ в големите градове в страната. Според данни на Министерството на образованието и науката у нас има 94 частни детски градини 73 от които са в София. Месечните такси вървят средно около 500 лева, като може да се намерят и забавачки срещу 300 лева. Тарифата обаче може да скочи и до 800 лева, в зависимост от услугите, които се предлагат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още