IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След спирането на приватизацията държавата ще развива БФБ

Раздържавяването като инструмент за преминаване от планова към пазарна икономика е изчерпано, заяви Емил Караниколов

11:45 | 15.05.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

След спирането на приватизацията държавата ще развива Българската фондова борса (БФБ) – това стана ясно от интервю на икономическия министър Емил Караниколов пред bTV.

Той повтори тезата си от последните дни, че раздържавяването като инструмент за преминаване от планова към пазарна икономика е изчерпано.

Министърът припомни, че новият законопроект предвижда спирането на приватизацията на акции и дялове, собственост на българската държава, както и на техни дъщерни дружества.

Остава приватизацията на имоти частна държавна собственост, както и на обособени части, което ще става по предложение на министрите с решение на Народното събрание. 

След като обяви преди дни, че са продадени 98% от дружествата в програмата за раздържавяване, Емил Караниколов трябваше да отговори на въпрос кои са останалите 2%, към които няма интерес.

„Към момента в програмата по-интересно предприятие, което познавате, е Българска фондова борса. Считам, че тя няма да се приватизира, а ще развиваме този инструмент“, заяви министърът.

Процесът на приватизация винаги може да продължи след акт на парламента, но това ще стане при финансова обосновка, допълни той.

Фокусът ще е върху ефективното и прозрачно управление на държавната собственост и развитие на публично-частното партньорство, при което ще бъде защитен интересът на държавата и на обществото, декларира министърът.

Той смята, че предложеният от БСП законопроект за управление на държавните активи е добра основа, върху която ще се работи.

„Пловдивският панаир не е в програмата за приватизация, през последните 2-3 години не е предлаган”, заяви Караниколов. Той коментира още, че не вижда нищо притеснително в сделките за „Булгартабак” и Дипломатическия клуб.

Той отхвърли твърденията, че е номинация на Делян Пеевски и обясни, че го познава от медиите. Караниколов, зад когото застана „Атака“, заяви, че познава добре Волен Сидеров.

Икономическият министър информира, че заедно с вицепремиера Томислав Дончев работят по идентифицирането на административните тежести за бизнеса и държавните такси, които гражданите трябва да плащат за определени услуги.

Няма да има чистка в администрацията и в дружествата, докато не бъде приет закон за ясни критерии за назначаване в бордовете, каза министърът.

По думите му военнопромишленият комплекс „върви доста добре”, но трябва да се модернизира и трябва да бъдат създадени нови кадри. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ceneto
преди 6 години
леле, не завиждам на интерконтинентал ексчейндж, предполагам до края на мандата бфб ще я изкупи и ще назначат най-видни калинки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
ГЕРБавия
преди 6 години
ВСЕКИ ден се вижда, че мутрата комунист е на къса каишка към топ-червената мафия и прави каквото му кажат : назначава комунисти, корумпирани мутри, ченгета и некомпетентни ГЕРБави мафиоти !!!! Заедно с "патреотите" ще извършат реставрацията до край !!! Затова сега уж спират приватизацията, за да си набутат лакомите мафиотчета в бордовете и ще ги развиват, но за сметка на лапането и частните им фирми !!!! МАФИЯТА си взе 100% от държавата, нали ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
Комунист!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още