IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подготвя се търгът за строителство на интерконектора Гърция – България

След 2020 г. се очакват реални доставки, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова

12:29 | 15.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Подготвя се документацията за обществената поръчка за изграждане на интерконектора Гърция - България, каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя участва днес в конференцията "България и Азербайджан: 25 години дипломатически отношения. Перспективи за двустранно партньорство и многостранно сътрудничество" в София, предаде БТА.

За да стане факт диверсификацията на източниците за доставка на природен газ, България трябва да разполага с необходимата инфраструктура, напомни министър Петкова в отговор на въпрос кога се очаква да получаваме газ от Азербайджан.

Дефинирали сме приоритетите си, те са свързани с това България да изгради необходимата инфраструктура, която да ни даде възможност да доставяме природен газ от различни източници. Безспорен приоритет в изграждането на тази инфраструктура е интерконекторът Гърция - България, заяви Петкова.

По думите й този проект напредна изключително много през последните две години след фазата, която не е позволявала да се върви напред.

„Благодарение на усилията в рамките на предишния ни управленски мандат, този проект напредна изключително много и към днешна дата сме на етап, в който се подготвя документацията за провеждане на обществената поръчка. Тя трябва да стартира съвсем скоро и строителството трябва да започне до края на първото тримесечие на 2018 г.“, посочи министър Петкова. По думите й след 2020 г. трябва да има реални доставки.

Попитана за изказване на президента на КНСБ Пламен Димитров, че държавата трябва да си върне контрола над ЧЕЗ, но той не очаква кабинетът "Борисов 3" да го направи, както и дали България има интерес и възможност да откупи акциите на ЧЕЗ, Теменужка Петкова посочи, че когато се говори за продажбата на ЧЕЗ, трябва да са ясни няколко основни неща.

„ЧЕЗ е частно дружество, в което едноличен собственик на капитала е чешката държава. Знаете кога се е случила сделката, тя е по силата на приватизационен договор. Това, че чешката държава е решила да продаде своя дял от ЧЕЗ в България, е решение изключително и само на собственика. Процедурата, която се провежда, е по реда на чешкото законодателство и ние на този етап не бихме могли по никакъв начин да въздействаме“, коментира Теменужка Петкова.

По думите й, когато се говори за това държавата да откупи ЧЕЗ, трябва да е ясно, че това представлява много сериозен ресурс - не само за закупуване, но и за инвестиции и за поддръжка на мрежата. 

„Не трябва да забравяме и нещо друго, което е много важно, и то е свързано с това, което предстои да се извърши в електроенергийния сектор в страната - пълната либерализация на електроенергийния пазар“, посочи Петкова, като също така напомни, че трите електроразпределителни дружества няма да имат монопол, което означава, че всяко едно от тях ще трябва да се конкурира с всички останали доставчици на електрическа енергия.

Това, което тези три електроразпределителни дружества ще продължават да ползват в рамките на един либерализиран пазар, е, че те ще получават такса "пренос" и такса "достъп", тъй като мрежата е тяхна, но на практика всичко останало по отношение на търговията с електрическа енергия, на доставките, ще бъде на пазарен принцип, посочи Петкова.

По думите й това са въпроси, които трябва да бъдат много добре анализирани, когато трябва да се взимат подобни решения. На този етап българската държава няма как да участва в такава процедура, това са стотици милиони, изтъкна отново министър Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още