IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели искат да се премахне минималната работна заплата

Доходите в страните от ЕС, които нямат регламентирана минимална заплата, са по-високи от тези в страните, които имат, посочват от АИКБ

14:25 | 15.05.17 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) иска да се премахне минималната работна заплата в страната и да се развие колективното трудово договаряне по икономически дейности. Това каза председателят на АИКБ Васил Велев на открито за медиите заседание на Управителния съвет на Асоциацията, цитиран от БТА.

Според него минималната работна заплата в България съществува само за да могат политиците и синдикатите да се отчитат на избиратели и членове, че са я увеличили. Той определи дискусията около минималното възнаграждение като измислен за държавата проблем.

България е с петата най-висока минимална работна заплата спрямо брутния вътрешен продукт в ЕС, заяви Велев. Той изтъкна, че заплащането у нас изпреварва производителността на труда, сравнено с останалите страни в ЕС.

България има и по-висок размер на съотношението компенсация на наетите като процент от БВП от повечето източноевропейски страни, а от всички държави членки на ЕС има най-високия ръст на това съотношение за периода 2005 - 2016 г., изтъкна Велев.

Той допълни, че в момента под минималната заплата в страната работят стотици хиляди души, които са назначени на половин работен ден или на три четвърти работен ден, а реално работят осем часа.

Данните на НСИ показват, че работната сила в България е намаляла със 73 хил. през 2016 година, заетите са намалели с 15 хил., каза Велев и допълни, че в страната ни все по-малко има кой да работи. По думите му това е големият проблем, който трябва да се дискутира от цялото общество.

Общият брой на хората извън работната сила достига 2,9 млн. души, от тях едва 239 хил. имат желание да работят.

Председателят на АИКБ цитира данни, според които доходите на работещите в страните от ЕС без регламентирана минимална работна заплата са 1,6 пъти по-високи от тези на трудещите се, където има регламентирана минимална работна заплата, а безработицата е 1,4 пъти по-ниска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 20 rate down comment 1
Мислещ
преди 6 години
Другарят Велев си върти *** в перверзна манипулация около понятието "производителност". Какво е това производителност, другарю Велев, според която искаш да се равняваме? Простото отношение на БВП/глава ? Ами как се изчислява БВП, другарю Велев, нали зависи от ценовите нива, значи и от доходите! Ако са ти ниски доходите, ще ти е ниска и производителноста, другарю Велев. И кучето никога няма да си хване опашката, както го караш!Ама българският работник се научи вече силно да си повишава производителноста - просто пресича 2-3 граници на запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 20 rate down comment 1
retro_69
преди 6 години
Ех,тая производителност на труда....Предлагам на г-н Велев да направи следния експеримент...Да отскочи до Холандия или Германия ,да намери най-добрия комбайнер там.След това да намери един неграмотен ром от някое от многото ни гета...Следва интензивен тримесечен обучителен период,-холандецът ще усвоява жънене със сърп,а ромът ще се обучава да жъне с комбайн,да речем Джон Диър....После да ги пусне да жънат за един ден,-най-добрия холандски комбайнер със сърп срещу нашия ром с комбайна и да им сравни производителността на труда....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 25 rate down comment 2
emonik
преди 6 години
Направо да се премахне заплатата и да се въведе робството .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 0
Чесмир
преди 6 години
медии: "През последните две години хората, които имат спестявания са намалели двойно - от 14% в началото на 2010 година до 7 % или 511 000 души в началото на тази година. От седемте процента българи със спестявания пък едва 13 на сто имат депозити над 5 000 лв. или това са приблизително 66 000 души. Преобладаващата част 46% от хората със спестявания имат спестени суми до 1000 лева, тоест това е 3,22% от населението." "90% от населението обеднява или поне спестяванията му не растат и около 10% или по-малко имат растящи спестявания. 75-76% от депозитите са с размер под 1000 лв. В следващия сегмент 1000-2500 лева попадат едва около 8-9% а в следващия 2500-5000 лв около 5-6% от депозитите. Това означава, че около 88-91% от депозитите попадат в областта под 5000 лв, в която преобладава намаляване на сумите. В най-ниската категория, до 1000 лв, средната сума е около 114 лева, в следващата, 1000-2500 лв средната сума е 1654 лв а в категорията 2500-5000 лв средната сума по депозит е 3648 лв. Разпределение на депозитите при което 75% от тях са със средна сума от 114 лева фактически представлява катастрофа за покупателната способност. Сумата от 114 лева е по-малка от половината на минималната работна заплата. Това е сума недостатъчна за покриване на месечните разходи за ток, телефон, вода и централно отопление в големите градове. За такава ситуация свидетелстват и нароилите се напоследък небанкови кредитни институции"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 1
Чесмир
преди 6 години
2 милиона заети взимат заплати до 1000 лева - и средно 650 лева, значи остават около 1 милион със заплати над 1000 лева - средно с по 2000 лева. Щом средната заплата е 1100 лева, но тя е измислица. Вярвате ли, че 1 милион в България вземт заплати над 1000 лева. Колко професиидават толков, и колко обяви има за такива заплати. Тук безработицата била 10%, а в Германия била 5%, но тук 2,5% работят на половин ден срещу 25% в Германия и срещу 1400 часа работа годишно средно за зает в Германия и 2100 часа за България. Ако се работеше като в Германия, щеше в България да няма изобщо безработица. Освен това 1 милион пенсионери работят, и изместват младите, като взимат и пенсия и заплата почти без удръжки. И 1 милион работят за минимална заплата, която чисто е 350 лева, тоест равна на 75 лева от соц времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 2
Чесмир
преди 6 години
Полша със 60% държавна икономика и 19% корпоративен данък, има растеж от 17% брутен национален доход, за предишните 10 години на криза, а България има 6% растеж по този показател, но има 92% раздържавяване и 10% корпоративен данък - който големите фирми не плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
Чесмир
преди 6 години
Производителност на трудът, макар тя да зависи от инвестициите, които са над пет пъти, че и повече, за Германия спрямо България, все пак ЕТО ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДЪТ, ТОВА КОЕТО ПРОИЗВЕЖДА СРЕДНО ЕДИН РАБОТНИК, по страни: https://***.google.com/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sl_gdp_pcap_em_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=region:ECS&idim=country:AUT:BGR:DEU:GRC:GEO:DNK:POL:ROM:RUS:BLR:CUB:COL:PAN&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 0
V.At.
преди 6 години
Интересна теза на господина Велев е задържането на висшисти, завършили държавна поръчка, в България. Колкото и странно да му звучи, но един достатъчно голям процент /мисля, че над 90%/ от младите гимназисти, лауреати на международни олимпиади, изобщо не продължават висшето си образование в България. А що се отнася до завършилите УниБИТ с държавна поръчка то те винаги остават в България, но производителността на труда е съмнителна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 0
Manyface God"
преди 6 години
Такива представители на "бизнеса" заслужават, пазара да ги изхвърли тотално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 0
realista
преди 6 години
Този да не живее на друга планета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още