IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Кибератаките изискват незабавен глобален отговор

Брюксел ще преразгледа и осъвремени документите, които се отнасят към киберсигурността и престъпленията

22:06 | 15.05.17 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските институции не станаха жертва на кибератаките, засегнали компютри в над 100 държави. Това коментира говорителят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас в обедния брифинг в Брюксел.

Той цитира комисаря по въпросите на сигурността на ЕС Джулиан Кинг, според когото хакерските нападения изискват "незабавен координиран глобален отговор".

За координирани действия и създаване на система за защита срещу кибератаки по-рано днес призова и руският президент Владимир Путин. 

Няколко страни от общността са сред най-засегнатите от атаките, посочи още Схинас. По тази причина и в Европейската комисия ще бъдат прегледани нормативните актове, насочени към киберсигурността и срещу киберпрестъпността, категоричен беше говорителят на Комисията.

"ЕК продължава внимателно да следи ситуацията и е в непрекъснат контакт с центъра по киберсигурността в Европол", каза още той и допълни, че отговорните институции в Брюксел работят координирано за преодоляване на проблема и в защита на жертвите на атаката.

Схинас отказа да коментира дали в Европейската комисия обсъждат бъдещия комисар от България. Според информация в европейски издания България ще поиска портфолиото на Гюнтер Йотингер - цифров пазар, който пое отговорността на Кристалина Георгиева - бюджетна политика.

Задълженията на номинираната от кабинета на Бойко Борисов Мария Габриел ще бъдат определени от председателя на ЕК Жан-Колд Юнкер след разговор, който ще се проведе на 16 май в 10 часа (11 часа българско време) в Страсбург.

Активността на хакерите, използващи вируса WannaCry, започна да намалява, посочи компанията за защитен софтуер Avast, цитирана от Ройтерс. Засегнати са повече 213 хил. компютъра и това всъщност е най-масовата кибератака досега. 

Атаката започна още в края на миналата седмица като под прицела на хакерите попаднаха компютри от Русия, Испания, Великобритания и други. Чрез криптиращ вирус хакерите превземат данните в засегнатите машини и сега очакват откуп от техните собственици, за да им изпратят кода, който ще възстанови информацията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 6 години
я пак :):) кво речи ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
Маркетинг кампания на микромеките или самонаигравка през дупката на NSA?Се тая..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Хехе... Схемата с тоя вирус много напомня технологията на ранния застрахователен пазар в България - крадяха се само немаркирани с надлежно платените при мутрите стикери коли. А преди година-дне в махалата едно гаражче, от което пазарувам, го обраха точно в нощта, когато изтече срока на договора на собственика му със СОТ-аджиите. Човекът имал някаква работа и пропуснал датата... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
stanislavr
преди 6 години
Е, тая "бълха" напада компютри с Windows XP, M$ и спря поддръжката бая отдавна. Някой е решил да икономиса от ъпгрейд. И ако ползваме тактиката "follow the money", от цялата работа ще намажат пак M$. Иначе тоя път не е виновна Русия (най-много поражения) и от нямане кой почнаха обвинения към Северна Корея, да тия дето пасат трева от глад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 6 години
А на форумните есперти да обЯсним- Сигурността - компютърна или не не е и никога не е била технологичен проблем. Няма и никога няма да има технологично решение. Сигурността е организационен проблем. Бори се с политики и отговорно поведение на потребителите и разработчиците. Хакерските атаки обикновено започват с кликване върху приложен файл, сваляне на троянски кон, съвсем добробволно разкриване на паролата и т.н. Тоест, не е толкова важно дали гащите ти са памучни или метални, важното е да внимаваш кога ги сваляш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 0
misanthrope
преди 6 години
Айдееее, брюкселските зелки намериха за какво да създадат още една комисия с членове със заплати по 10 000 евро и антураж от секретари, помощници, детегледачки и служебни автомобили, за който ... ами да, ще платим всички ние.И какво ще направите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
scott
преди 6 години
брюксел, това не ви е права краставица. повтарям: това не ви е права краставица. АНС има такива кибероръжияу че може да напарви сичките ви еврокомпчета на брюкселско зеле в един миг.Слушка, папкай и не блещи глупости за неква си защита, дори не сте наясно с опасностите.....ай със здраве. до новия срив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
dr.5rov
преди 6 години
Стана очевидно, че съществуващите OS са вече концептуално остарели. Били са замисляни и разработвани през 80 - тях. Времето им е минало. Нищо, че отпред изглеждат шаренки, забавни и дори удобни, вътре са като парните локомотиви.Мисля, че голямото състезание за следващото поколение операционни системи вече е започнало, поне би трябвало след като дори аз с моя скромен опит го разбирам. Технологичната база за това е налична.А дали това не е била и една от скритите целите на атаката? Да заразиш масово компютри и сред тях на държавни учереждения и да искаш откуп за да ги отключиш изглежда доста наивно. Прилича по-скоро на параван за други цели.И при технологиите както при растенията и животните има еволюция, която когато стане необходимо прави резки скокове и дадена линия на развитие става отживелица. Всъщност една такава революция вече е ставала с навлизането на персоналните компютри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
http://***.zerohedge.com/news/2017-05-14/microsoft-slams-nsa-letting-its-hacking-tools-cause-global-malware-epidemic
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
panther
преди 6 години
Кода за атаката е разработен от NSA. Така че сащ носят част от отговорността. А ако наистина има починали пациенти в британски болници (появиха се такива информации) виновните трябва да бъдат съдени за масово убийство. Дано да си получат заслуженото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още