IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските строители все по-често се насочват към Индия

Контролът върху собствеността и планирането в Индия е въпрос, запазен за държавата. Това затруднява определянето на политики за насърчаване на развитието

10:09 | 17.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Монетарното затягане в Китай предполага, че най-добрите дни от настоящия цикъл на пазара на имоти вече са свършили за местните предприемачи, пише Financial Times.

Големите международни инвестиционни групи – например Blackstone, предпочитат да продават, а не да купуват, като вярват, че цените и фундаментите на пазара вече започват сериозно да се разминават.

Това може би обяснява интереса на някои континентални китайски строителни компании към индийския пазар. Най-малко пет от тях – сред които Dalian Wanda и Country Garden, са на различни етапи на ангажираност с амбициозни проекти в страната.

Пазарът на недвижими имоти е най-новият сектор от икономиката на Индия, който получава засилено внимание от страна на източния й съсед. В страната вече навсякъде се продават произведени в Китай стоки. Китайските технологични компании увеличават инвестициите си в индийската електронна търговия и стартиращите компании от финтех индустрията.

Това е своеобразна мярка на китайското доверие, тъй като бизнесът от страната традиционно се насочва най-вече към Югоизточна Азия и особено към Индонезия, Тайланд и Малайзия.

Индия обаче може да се окаже и доста проблематична за китайските строители. Тъй като големите китайски компании търсят растеж, те се разочароват заради растежа на работните места.

Още по-сложни са процесите при обединяване на парцели, а правилата за строителството са строги и доста объркани.

Контролът върху собствеността и планирането в Индия е въпрос, запазен за държавата. Това затруднява определянето на политики за насърчаване на развитието.

В пристанищния град Мумбай по-голямата част от земята се контролира от правителството и пристанищния фонд, а във второстепенни градове – например Пуна или Бангалор, военните са най-едрият земевладелец. Това представлява сериозно предизвикателство дори и за местните предприемачи.

През миналата година Dalian Wanda имаше амбициозни планове за изграждане на гигантски проекти и много от индийските щати се състезаваха, за да привлекат китайския гигант. Днес обаче проектите на групата са замразени заради споровете с местните власти.

Трудности има и на жилищния пазар. Търсенето е без промяна и дори намалява, а регламентите, предназначени да защитят купувачите, затрудняват строителите да набират капитал за финансиране на проектите.

Изданието припомня, че повечето индийски строители нямат силни баланси и не могат да надграждат мащабите, които страната изисква в дългосрочен план. Особено належащи са нуждите от жилища на достъпни цени.

Ако не друго, неизбежните борби ще накарат китайците да се почувстват по-добре на своя вътрешен пазар, заключава изданието.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още