IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови политически сътресения в Бразилия

Местен съд възобновява дело, което може да доведе до сваляне от власт на президента Мишел Темер

10:11 | 17.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мишел Темер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мишел Темер. Снимка: Ройтерс

Висшият избирателен съд на Бразилия ще възобнови на 6 юни разглеждането на дело за евентуални нарушения при финансирането на предизборната кампания на бившия президент Дилма Русеф и действащия държавен глава Мишел Темер през 2014 година, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Делото може да доведе до отстраняване от длъжност на Темер.

Разследването бе започнато още през октомври 2015 година по жалба на членове на Бразилската социалдемократическа партия, чийто кандидат бе победен от Русеф във втория тур на президентските избори. Те твърдят, че Русеф и Темер, който бе неин вицепрезидент, са използвали незаконни източници за финансиране на предизборната си кампания.

Става дума за средства, получени чрез корупционни схеми от държавната петролногазова компания Petrobras. 

Адвокатите на Темер твърдят, че той не е имал пълна информация за финансирането на кампанията на Русеф и поради това делото трябва да бъде разделено на две части, които да се разглеждат поотделно.

Ако съдът заключи, че е имало нарушение, то може да се стигне до оставка на президента. Тъй като това може да се случи през втората половина на мандата му, бразилската конституция предвижда следващият държавен глава да бъде определен след непреки избори от парламента.

На 31 август миналата година повечето сенатори в бразилския парламент гласуваха за импийчмънт на Русеф и само няколко часа по-късно Темер официално встъпи в длъжност като президент на Бразилия.  

Преди дни бивш кадър на бразилската строителна компания Odebrecht каза, че президентът Темер е присъствал на заседание, по време на което неговата партия е договорила изплащането на 40 милиона долара подкупи в замяна на доходоносни договори за Одебрехт съвместно с Petrobras. Темер отрече обвиненията.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още