IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудната борба с енергийната бедност

Мерките за енергийно уязвими потребители през цената на тока са несъвместими със свободния пазар, смятат експерти

14:04 | 17.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Подкрепата за енергийно уязвимите потребители е в основата на моделите за пълната либерализация на енергийния пазар. Но конкретните мерки е трудно да бъдат дефинирани, защото липсва дори единно определение какво всъщност представлява енергийната бедност.

Това коментираха участниците в международна конференция, посветена на предизвикателствата пред енергийния пазар, провела се в София. Организатори са Националната енергийна камара и Институтът за енергиен мениджмънт. 

Джилда Аморози от европейската асоциация на енергийната индустрия Eurelectric обясни пред участниците, че разработването на методология на европейско ниво е много трудно, тъй като всяка страна има своите различни условия - климат, състояние на жилищния фонд и т.н.

Ако дефиницията за енергийна уязвимост е по-широка, то тя няма да бъде приложима, ако е по-специализирана - ще бъдат изгубени националните особености, коментира от своя страна експертът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков.

Според него липсва и достатъчна информация, която да даде ясна картина за различните аспекти на енергийната бедност.

Стайков посочи проучване на Института "Отворено общество", според което 1,5 млн. души у нас могат да бъдат определени като енергийно бедни. 90% от тях са и доходно бедни, тоест има голямо припокриване на двете категории.

Вътре в самите групи уязвими потребители обаче има съществени различия. Например 45% от домакинствата с един безработен са енергийно бедни, спрямо 25% от домакинствата, в които всички членове работят. Има различия и по отношение на това дали в домакинствата живеят деца, или не.

Или с други думи не може да бъде приложен единен подход за решаването на енергийната бедност, дори и веднъж тя да е идентифицирана, посочи още Стайков.

Той е категоричен, че подходът за решаване на този проблем трябва да бъде изготвен на базата на задълбочени анализи, каквато е практиката във Великобритания.

В крайна сметка решението не е толкова специално подпомагане, насочено за преодоляване на енергийна бедност, а повишаване на доходите на домакинствата като цяло. Това може да стане чрез повишаване на образованието и мерки в подкрепа на заетостта, категоричен е експертът.

Срещу допълнителни такси или специални тарифи за електроенергията в подкрепа на енергийно уязвимите е и Eurelectric. Организацията настоява сметките на потребителите да изразяват възможно най-точно разходите за енергия, определяни на пазарен принцип. Наблюденията показват, че в регулирани пазари няма решение за енергийната бедност, коментира още Джилда Аморози от организацията.

Всяка намеса на пазара е вече една регулация и мерките срещу енергийната бедност през цената всъщност са несъвместими със свободния пазар, коментираха в заключение експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 6 години
какво значи енергийна бедност ? .. яжте повече захари и ще имате енергия, баси малоyмните жyрналисти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още