IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на македонската политическа криза наближава

Македонският президент Георге Иванов връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Зоран Заев

16:01 | 17.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Македонският президент Георге Иванов връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Зоран Заев, което носи надежда за прекратяване на двугодишната политическа безизходица в страната, съобщи Ройтерс.

Връчването на мандат става възможно, след като Иванов получи поисканите гаранции за запазване на целостта на държавата и спазване на Конституцията, пише македонската държавна агенция МИА.

„Препятствието за даване на мандат за ново правителство вече не съществува“, заяви Иванов, а от своя страна Заев благодари и посочи, че са отстранени двете пречки за даване на мандат. 

Иванов отказваше да издаде необходимия мандат за новата коалиция под претекст, че това би могло да даде власт на македонските етнически албанци, най-голямо малцинство в страната, заплашвайки по този начин суверенитета.

Заев представи писмена гаранция, че коалицията няма да подкопае конституционния ред или суверенитет на Македония, а председателят на парламента Талат Джафери е изпратил писмо до държавния глава, в което му съобщава, че има формирано парламентарно мнозинство.

Зоран Заев, съгласно Конституцията, в срок от 20 дни от датата на получаване на мандата, трябва да внесе програма в парламента и да предложи състава на правителството. Правителството се избира с мнозинство в парламента.

В момента в 120-местния парламент има формирано мнозинство от 67 депутати от коалицията, водена от СДСМ, най-голямата албанска партия ДУИ,  Беса и Алианса на албанците.

Македония е без функциониращо правителство от 2015 г., когато заради скандал с подслушване беше свалено правителството на ВМРО – ДПМНЕ. 

На изборите на 11 декември миналата година ВМРО и Груевски спечелиха най-много места в парламента, но така и не успяха влязат в коалиция с партиите, представляващи албанското малцинство, за да могат да продължат да управляват.

Партията на Заев СДСМ се договори за коалиция с три албански партии и създаде ново мнозинство в парламента от 69 депутати от общо 120. Президентът Георге Иванов, близък съюзник на Груевски, обаче отказа да връчи на Заев мандат за съставяне на правителството, обвинявайки новата коалиция в намерение да разпокъса Македония.

Хиляди македонци протестираха в последните месеци в подкрепа на Иванов и Груевски, които настояват, че нови избори са изходът от политическата криза.

Бившата югославска република иска да се присъедини към Европейския съюз, но усилията й са затруднени от политическите сътресения, пише Ройтерс.

Стъпката на Иванов беше приветствана от първия дипломат на ЕС Федерика Могерини и еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан.

„Надяваме се, че този конструктивен дух ще продължи да надделява, за да може страната най-накрая да излезе от политическата криза", заявиха двамата европейски политици в съвместно изявление.

Те призоваха всички парламентарни партии да превъзмогнат разделенията и да работят съвместно върху обща програма за реформи, за да върнат страната по пътя на евроатлантическата интеграция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 6 години
Всички знаем какво се случва. Еврогейците купиха Заев и очакват да им бъде верен. Но мир и справедливост няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още