IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Леков: Интересът към българския капиталов пазар в Лондон е сериозен

Отново се коментира възможността за листването на ETF-а във Франкфурт, коментира основателят на Investor.bg

21:50 | 18.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Любомир Леков. <em>Кадър Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Любомир Леков. Кадър Bloomberg TV Bulgaria

При сериозен интерес и пълна зала премина представянето на Българската фондова борса (БФБ - София) в Лондон, съобщи основателят на Investor.bg Любомир Леков пред Bloomberg TV Bulgaria. "Мога да дам много добра оценка на събитието", обясни той.

По думите на Леков инвеститорите са проявили чисто прагматичен интерес – дали ще има развитие българският пазар, защото ако има „възможност от инвестиции в български акции да се направят пари“, ще се пристъпи към разглеждане на проблемите и взимаме на решения.

„Защото всички, които са във финансови свят в Лондон, инвестират и личните си пари. Много пъти се казва: „ОК, България е много малка за моя фонд, защото имам ограничения, но защо да не вложа от личните си пари, някаква част от портфейла си“, обясни Леков.

За него все още няма новини относно листването на ETF-а, но отново се говори, че има вариант за листване във Франкфурт. "Очаква се да има още месеци на нелесна документална битка“, предупреди експертът.

Много е важно българските компании да разберат колко е важно да могат да бъдат откривани от инвеститорите в чужбина. Добрата картина и анализите, с които се представят на професионалните терминали, като Bloomberg, е задължителна, подчерта Леков.

Добра оценка на развитието на капиталовия пазар в България даде и първият вицепремиер на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Фил Бенет, допълват от институцията. Той посочи, че Банката, заедно с българското правителство и фондовата борса, ще работят за навлизането на парични потоци в българската икономика. 

До този момент ЕБВР е инвестирала 3,6 млрд. евро в България. Размерът на инвестициите през 2016 година е рекорден - в размер на 620 млн. евро. 

Изпълнителният директор на БФБ - София Иван Такев допълни в Лондон, че през тази година се очаква държавни компании да направят своя дебют на борсата. Той поясни още, че се работи по различни проекти, които са в помощ на бизнеса. 

Целия коментар вижте във видеото: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още