IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде, по дяволите, са бежанците?

До средата на миналата година трийсетте най-големи германски фирми, които се котират на борсата, бяха назначили едва 54 бежанци, пише FAZ

08:28 | 19.05.17 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Какво се случва с онези над милион бежанци, които пристигнаха в Германия след лятото на 2015? Половината от тях се подготвят за излизане на трудовия пазар. И обикновено започват в ниско платени професии – като чистачи, куриери, кухненски персонал.

Мигрантската вълна към Германия се отдръпна, поне на първо време. В страната е спокойно, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung и информира, че приемателните центрове в Германия са полупразни. В провинция Хесен, например, през есента на 2015 е имало 62 приемателни центъра, а настанените там наброявали 25 хиляди. Днес работят само 9 центъра, които дават подслон на 2500 бежанци. И в другите германски провинции рязко е спаднал броят на бежанците, настанени в малкото все още работещи центрове. Част от приютите биват поддържани в готовност – в случай, че през лятото започнат да пристигат повече бежанци. 

Но какво се случва с всички онези хора, които пристигнаха в Германия през лятото на 2015 г.? Къде са, как живеят, колцина от тях са си намерили работа?

Всеки, който потърси отговор на тези въпроси, ще трябва да се пребори с безброй статистики, да разговаря с кметове и специалисти от бюрата по труда и, естествено, да се срещне със самите бежанци. Точно това е сторила репортерката на Frankfurter Allgemeine Zeitung, която обобщава, че в крайна сметка се очертава една отрезвяваща картина с няколко лъча надежда.

Още в самото начало се видя, че много от бежанците от Сирия, Ирак и Афганистан не само не притежават необходимите езикови познания, но и нямат никаква професионална квалификация. Тоест, че не могат бързо да си намерят работа. До средата на миналата година трийсетте най-големи германски фирми, които се котират на борсата, бяха назначили едва 54 бежанци, като 50 от тях работят за концерна Deutsche Post.

Вече е ясно, че ще трябва доста време, докато бежанците могат да излязат на трудовия пазар. Този извод се отразява и в статистиката на Федералната агенция по труда. Само през 2015 година в Германия пристигнаха 890 000 души, а през 2016 – още 280 000.

Повечето от тези хора не се броят в статистиката за безработицата, понеже все още са в процес на обучение и квалификация. През март като търсещи работа бяха регистрирани близо половин милион бежанци. От тях 83 хиляди бяха включени в „мероприятия в рамките на политиката за трудовия пазар”, 166 хиляди – в курсове за интеграция. Като безработни бяха регистрирани едва 177 хиляди. Повечето от тях могат да извършват единствено помощни дейности и търсят работа като чистачи, куриери, кухненски персонал или в търговията.

От статистиката се вижда, че до днес само малко на брой бежанци са намерили социално-осигурена работа. И пак, както може да се очаква, половината от тези хора извършват помощни дейности. За да избягат от безработицата, новопристигналите обикновено правят първите си стъпки като надничари, в сферата на услугите или ресторантьорството, често пъти и в автосервизи.

Натрупаният вече богат опит показва и още нещо: да, много важно за бежанците е да си намерят работа. Но това не е всичко. За да бъдат успешно интегрирани тези стотици хиляди хора, много е важно какъв още отначало ще бъде животът им Германия - дали ще намерят приятели, дали ще се разбират със съседите. В много случаи се оказва, че условията за всичко това са много по-благоприятни на село, отколкото в големите градове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
не мисля повече да им генерирам безплатен интернет трафик на тия нещастници Инвесторо .... е Стоен ше им ги генерира на тия дегеннерати .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
ти глей да не доа аз да те пипна че тогава верно щи върже .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 6 години
Възхищава ме твоята самоотверженост. Да отидеш да те че.ластрят the refugees и след това да се оплачеш в полицията, че са те изнасилили за да ги злепоставиш е наистина мъжка и патриотична постъпка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
fri
преди 6 години
8 Императорът- идват и за да раждат мого деца! како им повелява религията с цел превземане на Европа отвътре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 21
Стоян Петров
преди 6 години
Колко ученички са изнасилили? Дай факти! Българите и немците не изнасилват ученички, така ли? Никой нормален не харесва бежанците, но все пак не са и толкова голямо зло колкото ги описвате. А може би някой просто го мързи да се понапъне малко и да се справи с неприемливото им поведение в определени случаи? PS На мен ми е известно за трима изнасилени в България-michaelis, Маvi Gъz и majnata. Следствието не е приключило но обвинените в изнасилването бежанци твърдят, че интимността е била по взаимно съгласие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
Ще има събуждане. Само дано не е късно...https://geopolitica.eu/spisanie-geopolitika/58-2017/broy-1-2017/2596-tilo-saratsin-i-negovata-diagnoza-za-multikulturna-germaniyahttps://en.m.wikipedia.org/wiki/Thilo_Sarrazin
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 3
ABBA
преди 6 години
На 9 май де, за тогава иде реч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 6
ABBA
преди 6 години
Еврогггейски ценности бро, зат'ва.... Виж гейювити съ на почит.Излизат на паради. А на парад излизат победителите, не победените.Справки "говорит Масква".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 9
4ervenasgan
преди 6 години
В Мюнхен и Берлин не правят разлика между теб и "сссиганите". Все сте "българи". Що ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 4
ABBA
преди 6 години
Не българите ритат, а сссиганите...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още