IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картина на Баския бе продадена за рекордните 110 млн. долара

Това е най-скъпо продадената творба на американски художник

11:58 | 19.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Sotheby&#39;s</em></p>

Снимка: Sotheby's

Неозаглавен портрет на Жан-Мишел Баския бе продаден за 110,5 млн. долара на търг на Sotheby’s в Ню Йорк. Картината поставя рекорд за най-скъпо продадена творба на американски художник.

Купувачът е японския магнат в електронната търговия Юсаку Маезава, съобщава Bloomberg.

Многоцветната творба е част от търга за съвременно изкуство на аукционната къща, който се проведе в четвъртък вечерта. Наддаването започна от 57 млн. долара, което предизвика изненада в претъпканата зала. То продължи малко над 10 минути, като трима бяха основните кандидати за творбата.

„Помня колко поразен бе светът на изкуството през 80-те години, когато поставих рекорд на търг с картина на Баския за 99 хил. долара“, казва Джефри Дитч, търговец на изкуство, който е бил приятел на артиста и специалист по творбите му. „Всички ние, приятелите на Жан-Мишел, абсолютно вярвахме в неговия гений. Винаги съм смятал, че един ден ще бъде в легиона на Пикасо, Бейкън и Ван Гог. Творбата има това иконично качество“, допълва той.

Голямото платно (1,83 м на 1,73 м) без заглавие, представляващо черна глава на син фон, е с предварителна оценка за над 60 млн. долара. Картината е купена на търг през 1984 г. за 19 хил. долара от вече покойните Джери и Емили Шпигел.

Предишният рекорд за съвременно американско изкуство е поставен през май 2016 г. Друга картина без заглавие и с огромни размери (2,38 м на 5 м), отново на Баския, е продадена за 57,2 млн. долара на търг, организиран от Christie’s, припомня БТА.

Вчерашната продажба е ново доказателство, че близо 30 години след смъртта си – на 27 годишна възраст в резултат на свръхдоза, Баския продължава да е едно от култовите имена в съвременното изкуство, отбелязва АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още