IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джулиан Асанж е на крачка от свободата

Шведските власти свалиха обвиненията си срещу основателя на WikiLeaks

15:08 | 19.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж се доближи до свободата в петък, след като шведските прокурори спряха разследването срещу него във връзка с обвинение в изнасилване. Това оставя отворена вратичка на Асанж да сложи край на самоналожената си изолация в посолството на Еквадор в Лондон, пише Bloomberg.

Шведският прокурор Мариан Ни заяви днес, че ще спре разследването срещу Асанж за изнасилване, вижда се от имейл изявление. По-късно се очаква Ни и екипът ѝ да дадат пресконференция.

"Заповедта за задържане е била отменена“, става ясно от документ на прокурора, подаден до Окръжния съд в Стокхолм. В него се посочва, че разследването е достигнало до задънена улица и възможностите за развиването му са изчерпани, ето защо е отменено решението за задържане на Асанж в негово отсъствие.

45-годишният основател на WikiLeaks потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон през юни 2012 г., за да избегне екстрадиране във връзка с обвиненията, които са свързани с негово пътуване до Швеция през 2010 г. Той отказа да се върне в скандинавската страна, като заяви, че не желае да направи това заради риска да бъде екстрадиран в САЩ, където е преследван за публично разкриване на секретни документи.

Лондонската полиция заяви, че прокурорското решение оставя Асанж изправен пред „не толкова тежко обвинение“.

„Приоритет за полицията трябва да продължи да бъде арестуването на тези, които в момента са издирвани в столицата във връзка с тежки насилствени и сексуални престъпления за защита на лондончани“, коментират органите на реда.

Австралиецът Асанж е известен като хакер активист, който кандидатства за хуманитарно убежище, вместо да се изправи пред шведските власти във връзка с обвиненията в изнасилване и сексуално блудство.

Той твърди, че американските власти са инсценирали всичко в опит да го екстрадират. САЩ започна наказателно разследване срещу WikiLeaks, след като организацията публикува стотици хиляди документи на Държавния департамент през 2010 г.

Въпреки че не е официално обвинен за това, Асанж често е споменавал без особено сериозни доказателства, че САЩ искат да го убият.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още