Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Булард: Две увеличения на лихвите са "твърде агресивна" политика

Според председателя на Фед за Сейнт Луис данните за икономиката на САЩ напоследък показват признаци на слабост

2
 
2
 
7
lozkhris до: nobel
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Следва Корейската война.Следва Виетнам,Започва бясната надпревара във въоръжаването със СССР - Студената война.
През 1971 Никсън прекратява Златния Стандарт.BoA,BoJ,Deutschebank да престанат да интервенират на форекса за да държат валутите си слаби - съглашението Плаза.Следва кризата през 1987 г/ The Black Monday /
След разпадането на СССР имаше около 7 год бум на растежа / Бил Клинтън не беше глупав никак /,но през 1989 дойде Азиатската криза.
След това през 1999 Грийнспан произнесе знаменитото irrational exuberance, aслед това дойде 2001 и дотком крахът.
2003 Грийнспан свали лихвите до 1% и ги държа така година. Започна бясно надуване на цените на имотите.
Какво се случи през 2007 знаем всички
Изводът - американската икономика се държи на обвързьаността на долара с петрола и commodities и системните кризи са неизбежни.
И решението им е само и единствено война...някъде по Света,далеч от САЩ
За да работи военният комплекс
И последващите инвестиции във възстановяването..
Това е
2
 
2
 
6
lozkhris до: nobel
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Кризата от 1929 г. е изучена достатъчно обстойно. Няма да копментирам тук действията на семейства Рокафелер и Ротшилд, те са също добре известни и изучени. Въпросът е КОГА Америка всъщност "успява" да се справи с нея и КАК. Известно е, че сваляне на лихвите е имало и тогава, при това точно толкова агресивно. Започват да се нормализират към 1937 г. /поразително сходство с днешните времена, нали?! /, но предкризино състояние на икономиката дори не се приближава на хоризонта. За това Бернанке обвинява ФЕД - в прословутата си реч от 2002, когато още никой не си и помисля за повторение на 29-та - Yes, we did it. We are sorry. We won't do it again.
Истината е, обаче, че макар през 30-те ФЕД да не разширява баланса си в такива чудовищни размери като днешните, за тогавашните времена е било също толкова чудовищно. И въпреки това - без резултат
Резултатите започват да идват една ПО ВРЕМЕ и СЛЕД Вт.Св.Война. Амер. бум започва след 1947.
1
 
3
 
5
nobel до: lozkhris
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Да, точно така е. През 2007-а дългът е бил 8,993, а през октомври 2016 - 19,428. В процентно изражение съответно 35,3% и 76,5% от GDP. Един наистина забележителен резултат от едни антикризисни мерки. При това ЕДИНСТВЕН резултат. Както казваш - тя икономиката си се измъкна сама. И може би дори въпреки, а не поради "мерките" на централната банка. Лично за мен най-интересният въпрос е - какво правим оттук нататък. Защото както личи даже от статията икономиката не е цъфнала и не е вързала. И какво ще правят при следващото сътресение, когато то така или иначе настъпи. Дали ще има още "мерки" и какви ли точно ще бъдат те. Защото възможностите не са много
2
 
10
 
4
lozkhris до: nobel
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Aма чакай сега - ти изхождаш от постановката,че НЯКОЙ там прави каквото ТРЯБВА...То е така, но има важно уточнение - каквото ТРЯБВА ЗА ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА. И това далеч не е мейнстриймът на Америка. ФЕД затъна доста над шията още до 2012 - тогава вече на всички беше ясно,че "антикризисното" сваляне на лихвите всъщност вече е системно и че ефект от него за икономиката няма.Тя,икономиката,си излезна сама от насилствената криза,в която я вкараха Грийнспан и Буш и лихвите / + разюзданото печатане / само напълниха джобовете с "чисти" пари на банките. Единственият осъзнат / и търсен / ефект от тая вакханалия си беше и остана девалвацията на долара. И ако преди 10 години дългът беше около 9 трилиона, сега вече надхвърля 20. Великата американска икономика произвежда само пушки. Те трябва да се продават - затова е целият този милитаристичен олллигофренизъм по целия свят.
Така че не се чуди - такъв дълг със силна валута не се обслужва. Другото е второстепенно.Звтова е тая риторика
2
 
7
 
3
nobel до: nobel
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Чакате и се надявате да стане чудо и икономическият растеж да възкръсне от само себе си. И после - ако е възможно - да представите това като своя заслуга и че всичко е било благодарение на героичните усилия на централните банкери. Вероятността това да се случи обаче за съжаление намалява.

4
 
6
 
2
nobel до: nobel
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Очевидно че не. Както не можаха да предизвикат икономически растеж количествените улеснения на Бернанке. От което става ясно, че не вие управлявате икономиката и всички "мерки", предприемани от централните банки са напълно неефективни. И това е ТОЧНАТА ПРИЧИНА, поради която никак не ви се иска да вдигате прекалено често лихвите. Защото колкото по-често ги вдигате - толкова по-очевидно става, че това не предизвиква НИКАКВА РЕАКЦИЯ нито на пазарите, нито където и да било. Вие, които в собствените си очи искате да изглеждате всесилни и всемогъщи. Сигурно е ужасно неприятно да виждате тоталното си безсилие и за това не ви се иска да предприемате действия, от които то ясно си проличава. НИТО ЕДНО от последните повишения на лихвите не доведе до какъвто и да било видим резултат, за да можете да отчетете дори минимален напредък, който да представите като своя заслуга. И сега какво - ще чакаме "докато стане ясно дали икономиката е преминала на по-бърза предавка"? Това е положението.
2
 
11
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Булард, който възприема икономиката като затънала в период на слаба инфлация и слаб растеж, заяви, че според него централната банка трябва да повиши лихвените проценти още само веднъж и след това да спре, докато стане ясно дали икономиката е преминала на по-бърза предавка.
--------------------------------------
Много интересно признание. Нали намаляването на лихвите беше антикризисна мярка за съживяване на растежа. Ама това беше преди повече от 10 години !!!!!!!!! И какво стана? Съживи ли това икономиката?