IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

“Средиземноморският ЕС” направи алианс за по-евтини лекарства

Шест държави-членки от европейския юг заедно ще преговарят с международните фармацевтични гиганти, за да облекчат достъпа на гражданите си до медикаменти

08:19 | 01.06.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Първо по рода си транснационално сътрудничество започнаха шест средиземноморски страни-членки на Европейския съюз. Кипър, Малта, Гърция, Португалия, Италия и Испания се обединиха в “алианс за по-евтини лекарства”. Те се споразумяха да работят заедно с “пълно доверие, солидарност и прозрачност”, за да гарантират на своите граждани по-ниски цени на медикаментите, по-добър достъп до нови иновативни лекарствени средства. Тези техни договорености бяха записани в

“Декларацията от Валета”,

която шестимата здравни министри подписаха на 8 май в столицата на Малта, ротационен председател на ЕС в момента.

Докато в европейския дневен ред стои въпросът за “Европа на различни скорости”, шестте държави-членки от Средиземноморския регион използваха възможността за “обединение по интереси” и насочиха общгата си политика към фармацевтичния пазар. Декларацията от Малта изразява политическата воля на правителствата им да предприемат серия от практически стъпки, включително съвместно договаряне с големите фармацевтични компании, за да постигнат възможно най-добрите цени на лекарствата, като същевременно гарантират устойчивостта на здравните си системи.

Инициативата за този съюз е на кипърския министър на здравеопазването Йоргос Памборидис. За първи път той постави идеята на неформална среща на колегите си от Общността в Амстердам преди година и половина. Преди година, през април 2016 г., кипърският министър изпрати писмо до европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните д-р Витянис Андрюкайтис, който след това лично подкрепи начинанието и помогна то да се осъществи.

В Кипър ще е и следващата стъпка в новото сътрудничество. През юни в Никозия ще се проведе първото заседание на сформирания съвместен Технически комитет. С него на експертно ниво започва координацията на практическите действия за изпълнение на политическото споразумение.

Високите цени на медикаментите са хронична болест,

от която страдат особено малките страни. Техните ограничени по мащаб пазари и потребление оскъпяват навлизането на фармацевтичните гиганти, като изискват повече разходи от тях за регистрации и изпълнение на местните законови изисквания за малки партиди внос.

Малта и Кипър са най-малките страни-членки на ЕС. С население от близо 850 000 жители /без окупираните северни територии/ и с икономика за малко над 17 млрд. евро инициаторът на “фармацевтичния съюз” дава едва 0.2% от брутния вътрешен продукт на ЕС. На другия средиземноморски остров – Малта, живеят само 420 000 души.

“Каква сила могат да имат тези две страни, които трябва да преговарят с мултинационални гиганти, чиито обороти са по-големи от целия ни собствен брутен вътрешен продукт? Затова създаването на механизми за съвместно договаряне на цени, за съвместно предлагане на иновативни лекарства и технологии може да укрепи позицията на малките държави, за да се даде възможност за равен достъп на европейските граждани и пациенти до лечение”, подчерта министър Йоргос Памборидис, представяйки постигнатите договорености.

За да се засили бъдещото влияние и общо “относително тегло” на групата, много важно за инициаторите при подготовката на споразумението е било да убедят 1 - 2 от големите страни да подкрепят усилията им, каза още кипърският министър. Така със своите малки съседи от региона се обединяват Испания и Италия.

Само ден след срещата във Валета и подписването на декларацията, която е отворена за всички страни-членки на ЕС, към нея се присъединяват Румъния и Ирландия, Словакия също проучва възможността да се включи.

България засега не е проявила интерес, казаха за Investor.bg от Министерството на здравеопазването на Кипър. Тя обаче евентуално може да получи косвен бъдещ ефект. Четири от членките на “Групата от Валета”, които заедно ще се стремят да намалят цените на лекарствата на пазара си – Гърция, Португалия, Италия и Испания, са сред основните референтни държави за България. По техните най-ниски цени страната ни регулира пределните цени на лекарствените продукти, отпускани по лекарско предписание и цените на лекарствените продукти, включвани в Позитивния лекарствен списък и заплащани с публични средства у нас.

Средиземноморската инициатива ще се реализира в два етапа.

Първоначално ще бъдат обсъдени начините за сътрудничество, ще бъде обменена информация за закупуваните от държавите лекарства и добри практики, ще се направи преглед на нормативната база в различните страни. През май, само дни след подписването на политическия документ, се състоя и първата среща на представители на шестте здравни министерства и ръководствата на фармацевтичните производители в Европа. На нея “Групата от Валета” ясно е заявила позицията си, че двете страни трябва да постигнат консенсусно решение, което ще позволи да се интегрират интересите на държавите и бизнес интересите на компаниите, съобщи министър Памборидис. Вече е създаден и специален комитет на високо равнище, който ще поддържа постоянна връзка между правителствата на страните-членки и висшите мениджъри във фармацевтичната индустрия. Част от тази подготовка е и предстоящата през юни конференция в Никозия.

Конкретните ползи за пациентите се очакват при втория етап - съвместното договаряне на цените и съвместно закупуване на лекарства от всички страни, които се обединиха. Средиземноморският алианс ще преговаря с големите международни фармацевтични компании като единен “клиент”, представляващ заедно шестте си страни-членки, с общо население вече от над 130 млн. души. Така медикаментите ще бъдат закупени и доставени на по-ниски цени.

Последна актуализация: 16:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Всяко зло , за добро ! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
ау .... като гледам и в тоя съюз не сме, във Вишеградския също не сме, в Еврогеййския само на хартия ама и там не сме нит шенгени менгени - нишо, в Евразийския също ньет, в Пътя на Коприните и там тц, ньенто. Никой не ни ще, то не че и ние прайм нещо по въпроса за който и да било съюз но и по-добре щот пък до сега където и да сме влезли и с който и да сме се хванали, отива в канала. Е кат почнем от Римската, Византийската, Османската, Съветската империи всички са валат, с Хитлер бехме и той се хвана за масата, на Лондонската борса не щяли нашия Софийски ETF щот ни знаят историята и ше им потъне борсата ..... Ко да прайм, съдба деебба ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Лекарства за богати и лекарства за бедни...ами една дърта пу.ка майна и без лекарства ?! Щото човек може да си живее съвсем спокойно и без скъпите им отрови , ама трябва да има нещо под шапката си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 6
MarginCall
преди 6 години
Пак лошият *** съюз. Какви са тия лиготии, бе. Евтини лекарства. Истинският Мъж не харесва евтините лекарства. Да беше ракия или поне водка, добре, ама ... хапове?Лекарствата са за слабаците, за пеещите в рокля брадати п...ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
IQ96
преди 6 години
Това са държави и политици мислещи за народа си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още