Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Георги Ангелов: 3-3,5% ръст на българската икономика изглеждат напълно постижими

Увеличението на учителските заплати няма да има никакъв ефект, ако секторът не бъде реформиран, твърди икономистът от „Отворено общество“

0
 
1
 
8
ivanrog до: khao
преди 3 години
Няма профилна снимка
Ха, добър въпрос, но все пак мисля, че е първото. От образованието, респективно заможността, на населението следва и системата на управление - по-прости/бедни - диктатура, по-умни/заможни - демокрация с върховенство на закона. Винаги се твърди, че за да има възможност за смяна от диктатура към демокрация е необходима и критична маса от средна класа, която да го иска. Примера с нашенците и чужденците - навсякъде има и кадърни и гнили, не случайно сме евтина дестинация. Едно общество с изградена маса от "интелегенция" е доста по-вероятно да наложи правила. А как да се случи това, вече е сложно. Според мен пътя е образованието, но не махленското, което прилагаме, а това, което води до наука/критично мислене.
0
 
0
 
7
khao до: ivanrog
преди 3 години
Няма профилна снимка
честно да ти кажа незнам дали Съдебната система е отражение на обществото или обществото е отражение на държавното управление като се адаптира към него, по скоро съм към второто, иначе как ще обясниш рязката промняна на поведение при някой местни като идат на Запад ... и някой тамошни като дойдат по морето.
0
 
0
 
6
ivanrog до: khao
преди 3 години
Няма профилна снимка
Съдебната система е отражение на обществото. Няма как в корумпирана държава, съдиите да са изключение. Ние имаме закони, но контролните органи не работят, а те не работят заради слаба администрация. Няма как съдията да осъди крадеца, който не е хванат. Не казвам, че няма и случаи, когато са го хванали и е оправдан, но тогава, при силно общество, ще има силен обществен натиск
0
 
1
 
5
khao до: ivanrog
преди 3 години
Няма профилна снимка
съдебната система е в основата на всичко според мен... от там са следствие другите неща дето си написал... без върховенство на закона нищо няма да помогне, ното реформи, нито десетилетки :)
0
 
2
 
4
преди 3 години
Няма профилна снимка
То и 8-10% са постижими, никой не го оспорва, НО, има много фактори от които зависим. Има две основни пречки - ужасна администрация и липса на кадри. Да не забравяме и че като цяло имаме лоша международна репутация - корупция, липса на защита на собствеността, евтина работна ръка, т.е. все фактори, които няма как да привлекат качествени инвеститори. Всичко това води до ограничен растеж, а що се отнася до данъците, ами знае се, че 10% допълнителна тежест, ограничава до 1% ръста на БВП, т.е. от намаляване или увеличаване на данъците, няма да имаме съществена промяна в ръста.
1
 
2
 
3
ivanrog до: lyusien
преди 3 години
Няма профилна снимка
Колко много общи приказки, за да кажеш нищо. Ясно демонстрирате непознаване на икономиката.
8
 
6
 
2
преди 3 години
Изнасяме черноработници за запада и квото спестят тва пращат и тва е бвп на бг хахаха а относно коментара под мене че има голям износ на суровини то приходите отиват при мутри и олигарси и групировки и политици плаща се минимален данък чрез различни схеми и те така
5
 
6
 
1
преди 3 години
Ангелов е прав Можем тази година да достигнем дори ръст от 5 % Отново движешти фактори ще бъдат износа потреблението инвестициите земеделието и туризма Винаги когато говоря за износа много хора ме питат какво толкова изнасяме Изнасяме огромни количества мед и медни концентрати лекарства горива и масла огромни количества пшеница и слънчоглед Изнасяме вино и можем да изнасяме още огромни количества стоки и услуги Разположени сме между два огромни пазари Е С и Турция Може би трябва да разработим приоритетна програма - 10 х 10 х10 Десет милиона туристи годишно 10 милиона произведени зърнени храни годишно от които поне 5 милиона за износ и 10 милиарда лв инвестицииТова което трябва да наблегнем са инвестициите Това е слабото звено към целта от 5 % ръст на Б В П Нали Ангелов ?