IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е изнесла стоки и услуги за Италия за 2,17 млрд. евро през 2016 г.

България ще работи за привличане на повече италиански инвеститори, обяви икономическият министър

16:09 | 23.05.17 г. 1
<p>
	<em>Стефано Балди (вляво) и Емил Караниколов (вдясно).</em>&nbsp;<em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Стефано Балди (вляво) и Емил Караниколов (вдясно). Снимка: Министерство на икономиката

За 2016 г. износът на България за Италия е в размер на 2,170 млрд. евро, което е 2-ро място в българския износ след Германия и ръст от 1,5% спрямо 2015 г. Това съобщиха от Министерство на икономиката след среща между министъра на икономиката Емил Караниколов и посланика на Италия в България Стефано Балди.

Вносът от Италия е в размер на 2,06 млрд. евро (3-то място в общия внос на България, с ръст от 3,6% спрямо 2015 г.).

Общият двустранен стокообмен възлиза на 4,23 млрд. евро, бележейки ръст от 2,5% спрямо предходната 2015 г. Салдото за България е положително и възлиза на 102,7 млн. евро, обявиха още от ведомството. 

По думите на посланик Балди италианските предприемачи имат силно присъствие в България, като към момента са представени над 6 хил. италиански фирми или такива със съвместно участие в страната, които създават около 50 хил. работни места.

„Ще работим за засилване и развиване на търговско-икономическите отношения между България и Италия“, заяви Емил  Караниколов по време на срещата, цитиран от пресслужбата на министерството. 

Той посочи още, че Италия традиционно е един от нашите стратегически и високо ценени партньори. Според него евентуалното участие на  италиански предприятия в инфраструктурни проекти в страната ще допринесе за разширяване на добрите търговско-икономически отношения с Италия.

Караниколов и Балди изразиха желание със съвместни усилия да бъдат привлечени нови инвестиции у нас, като това ще затвърди водещите позиции на Италия като ключов търговски партньор и сериозен инвеститор в България. 

На срещата бе обсъдена и възможността да бъде организиран бизнес форум в България, на който да бъдат представени предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация за италианския бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mr.Profit
преди 6 години
Спомням си като обикаляхме из Италия как силно впечатление ми направиха пътищата им... а дано и при нас такива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още