IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петер Прат в София: Особено важно е да бъде завършен банковият съюз

Не бива да се запазва сегашната ситуация, в която надзорът е общ, но последиците от евентуални банкови фалити са на национално равнище, заяви главният икономист на ЕЦБ

21:51 | 24.05.17 г. 1
<p>
	<em>Петер Прат. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Петер Прат. Снимка: Архив Ройтерс

Понастоящем картината на банките (в ЕС - бел. ред.) още напомня твърде много на сбор от банкови системи с твърде голяма експозиция към националните икономики и ограничено трансгранично частно споделяне на риска. В идеалния случай бъдещата картина на банковия сектор ще съдържа широк диапазон от банкови институции, като общоевропейските банки ще изпълняват важна роля в частното споделяне на риска.

За да се случи това, особено важно е да бъде завършен банковият съюз, заяви в София днес Петер Прат, член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) и неин главен икономист, пред Асоциацията на банките в България.

В този съюз както надзорната отговорност, така и фискалният предпазен механизъм трябва да бъдат на европейско ниво, за да се укрепи по устойчив начин доверието във финансовата система на цялата еврозона. Също толкова необходимо е и създаването на Европейска схема за застраховане на депозитите, посочва още Прат в речта си, публикувана на сайта на ЕЦБ.

По думите му не бива да се запази сегашната ситуация, в която надзорът е общ, но последиците от евентуални банкови фалити все още са преобладаващо на национално равнище. При тази недовършена рамка надзорните решения неизбежно продължават да се влияят от съображения на национално ниво. Това демотивира банките да придобият по-европейски характер. Конкретен пример за това е липсата на взаимозаменяемост на ликвидността и капитала. Фактът, че еврозоната не се разглежда като единна юрисдикция, може да доведе до налагането на по-високи капиталови буфери на глобално системно важните банки в района, посочва Прат.

Банковият съюз е и цел, и процес на фундаментални структурни промени във финансовата архитектура на ЕС. Следващите стъпки са ясно определени в изработената от Съвета Екофин пътна карта за завършване на банковия съюз. Сега спешно ни е нужно съгласие по амбициозен график за нейното осъществяване, подчертава той.

Целия коментар на Петер Прат може да прочетете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
abdul
преди 6 години
Искам да го видя този как слага под един финансов министър гърци и германци.Тези хора отричат демокрацията! Европа я чакат нови тъмни времена, с хора които слагат икономическите си интереси над избора на народите си. Единственият начин това нещо да мине е смърт. Смърт за много хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още