IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Искаме да строим мостове, не стени

Глобализацията носи ползи, но не всички европейци са наясно с ползите от отварянето на света, коментира председателят на ЕК

14:14 | 26.05.17 г. 9
<p>
	Жан-Клод Юнкер. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Жан-Клод Юнкер. Снимка: Архив Ройтерс

Върху възможностите, които носи глобализацията, акцентира в своето приветствие преди началото на срещата на Г7 в Италия председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер.

"Като европейци ние вярваме в отворените общества и винаги търсим мултикултурните решения. Ние искаме да строим мостове, не стени", каза той, цитиран от пресцентъра на ЕК.

Юнкер обаче посочи, че не всички европейци са наясно с ползите от отварянето на света и цитира данни, според които 45% от гражданите на ЕС не смятат, че глобализацията е възможност, а я определят като заплаха.

Председателят на ЕК обаче беше категоричен, че свободната търговия например, която е част от глабализацията, носи около 1/3 от националните приходи в държавите от ЕС. Той изтъкна, че за всеки 1 млрд. евро приходи на общността от износ се създават 14 хил. допълнителни работни места.

"Брутният вътрешен продукт на ЕС се очаква да се повиши с 1,9% през тази и през следващата година", отчете още Юнкер и допълни, че очакванията са за икономически растеж във всички страни от Съюза, а заетостта да бъде на рекордно високо ниво.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск от своя страна изрази своите очаквания за единна реакция на Г7 пред световните кризи - войната в Сирия, руската агресия в Украйна, терористичната заплаха в Европа, както и тестовете, които извършва Северна Корея с балистични ракети и ядрени глави, и бежанската вълна.

Туск посочи, че няма основания за промяна на политиката на санкции към Русия, допълват от пресцентъра на Съвета.

Тук можете да прочетете какви ще са предстоящите "битки" в срещата на Г 7 и какви са позициите на лидерите на най-развитите страни в света в тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 6 години
ес не е просто посредствен, той е вреден за икономическото и социалното развитие на всички свои членове. Абсурдните му политики насърчаващи мултикултурализма пряко застрашават мира и сигурността на неговите граждани и ги осъждат на бъдещи кървави конфликти, абсурдните му политики за "равенство между половете" създават колосална демографска катастрофа и като капак безумните мерки за борба с несъществуващите "промени в климата" води до рекордна безработица и съдбата на цели поколение е съсипана от тези бездарници в брюксел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
V.At.
преди 6 години
Господа форумци, вие в коя държава живеете? Ако искате държавата България да постигне нещо съществено и хората в нея да живеят добре е наложително да си дадете точна сметка за състоянието на икономиката, населението и реалните възможности. Да, Европейският съюз е по-скоро посредствен, отколкото добър, но не знам да сме водещи в която и да е област. Ако се затворите в рамките на Вашето село това сигурно ще ви прави велики в селската кръчма докато не дойде *** банда от съседното село. Изобщо не дискутирам Путин, Юнкер, Тръмп или който и да е. Нека да видим възможното з рамките на сегашното ни състояние.И смятам, че един като Duty Free е достатъчен за форум с икономическа насоченост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
V.At.
преди 6 години
Извинете да не би под този ник да пише Duty Free?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 9
Dimat
преди 6 години
Евростадата още не са разбрали,че брюкселските терминатори на държави и народи няма да се примирят с тази "глобализация" и ще воюват за нея и чрез нея,до последният остатък от държава и народ - до пълното им заличаване от съзнанието на следващите поколения!И когато ги заличат окончателно, ще се получи едно обще еврЕопийско стадо,обезличена продукция,едни стандартни винтчета,които могат да бъдат завинтени на всяко едно място,а когато се "залежат" от неупотреба(което е задължителен резултат от Технологиите),просто ще бъдат изсипани в бунищата за скрап и оттам,за рециклиране!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
Спящият бик
преди 6 години
При Путин такова нещо не може да се случи, защото той спокойно си върви прав под масата, хи-хи-хи!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 9
studioaa
преди 6 години
Тоя пак не е напил до козирката и да е давал интервюта. Значи на среща с Тереза Мей преди броени месеци юнкер е бил толкова пиян, че едва се държал на краката си и се е блъскал в столове и маси на Даунинг Стрийт 10. Каквито лидерите такъв и съюза...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 6 години
Специалисти сте по мостовете! За сега поне два дават богати резултати - единият "Либия - Италия" и другият - " Сирия - Гърция". Скоро ше усетим и ефекта от оживения трафик по тях и в БВП на съюза - драгият Драги ще се погрижи да пусне трета смяна на печатницата... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
bgMan
преди 6 години
Юнкер първо да се пробва да убеди британците и французите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още