IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК се подготвя за преговорите за "Северен поток" 2

Брюксел се надява на подкрепата на страните от ЕС в очакваните трудни разговори с Русия

13:08 | 29.05.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Снимка: "Газпром"

До дни Европейската комисия ще внесе искане за мандат за преговори за изграждането на разширението на „Северен поток“, коментира комисарят по въпросите на Енергийния съюз на ЕС Марош Шефчович по време на конференция в Братислава, пише Ройтерс.

„Финализираме проекта, трябват ни още няколко дни“, обясни Шефчович пред агенцията.

С получаването на мандата Брюксел ще очаква и становищата на страните от общността за проекта, а Шефчович се надява на силната им подкрепа им в очакваните разговори с Русия.

„Вярвам, че ще получим подкрепата от всички държани, защото техните коментари ще бъдат взети предвид“, каза още той.

Москва планира да удвои капацитета на „Северен поток“ чрез изграждането на още две тръби по дъното на Балтийско море. Проектът е на стойност 9,5 млрд. евро, които акционерите вече се разбраха как да наберат.

Плановете са новите две тръби да бъдат построени до 2019 година, тоест когато изтичат договорите за транзит на газ през Украйна. Тогава трябва да бъде готов и „Турски поток“, като съдбата на планираната втора тръба по дъното на Черно море е все още неясна.

„Газпром“ вече заяви готовността си за строителството на две тръби по този проект – едната за турските, а другата за европейските потребители. Отново обаче Русия ще се сблъска с проблема Трети енергиен пакет, който спря развитието на „Южне поток“.

Към момента в Брюксел все още нямат коментари по „Турски поток“, предвид факта че и Русия все още не е представила официално намеренията си да доставя газ за Европа по този проект.

За „Северен поток“ 2 обаче мнението на ЕК е, че новият газопровод не е нужен на Европа и само ще повиши зависимостта на континента от руския природен газ. Подобна е позицията и на още няколко държави, като най-големият противник е Полша. Германия обаче, която е входната точка на тръбите, подкрепя идеята на Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 9 rate down comment 2
Стефчо
преди 6 години
ами като инвестора са сложили някой като Кобилкин за редактор какво очакваш да прочетеш. Само копи пейст от мейнстрийм медиите с гугъл преводач и wishful thinking е инвестора от първата до последната статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Инвестора, стига с тези клишета и манипулации! Оставете политическите бози на Ройтерс и информирайте читателите си малко по-професионално, ако искате да продължавате да сте икономическа медиа, а не политическа салфетка с долнопробна аудитория като некои от писалите по-долу!Преговори и обсъждания не се водят с руснаците, а с акционерното дружество "Nord Stream 2" AG, в което акционери освен руската Газпром са пет огромни европейски компании от нефто-газовия бранш и енергетиката! Знаете ги кои са - Uniper, Wintersshall, OMV, Engie и Shell. Защо според противниците на проекта, тези мегаструктури, осигуряващи от десетилетия енергийната сигурност на най-големите икономики в Европа, сега са тръгнали срещу енергийната сигурност на ЕС? Или всъщност ЕК и комисарите в нея са вече новия Верховний Народний Комисариат и се разпореждат с всичко от дневния ред - Липсват му само Ленин и Троцки... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Забравих да добява, че германците ще заместват въглищата с газ при производството на ток, така че мотивите им за строителството на СП2 стават доста сериозни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Вероятно да се случи Северен поток 2 е много голяма. Капацитетът на двата ще е около 110 млрд. кубика. Германците използват между 70 и 80 млрд. Не знам колко произвеждат сами, но те ще използват по-голямата част от капацитета. Всичко останало е въпрос на детайли и кой ще използва останалите 20-30% от капацитета, ако въобще е възможно това. ЕК се дърпа, защото германците ще станат доста независими, а знаем от историята какво се случва в Европа когато имаш икономически силна и независима държава. Особено пък, която се договаря директно с руснаците.Все пак според теорията на украинците:You can't have a power crisis, if you don't have power consumers.Винаги съм вярвал в гениалността на украинските вождове в битката им срещу омразните руски завоеватели.Обратното е в сила за германците :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
Ironhorse
преди 6 години
За да не излезе, че въобще имаш аргументи:1. Писането с главни букви, означава, че крещиш.При крещене, няма разговор, а излаганите тези олекват, да не кажа, че високият тон е в отношение обратно пропорционален на тежестта на излаганите аргументи.2. Правилно спомена за Стойнев ...БСП да му берат гайлето.3. Собствеността на газа е на доставчика, а не на този, през чиято територия минават тръбите. Да русия се опитва да промени входящата точка за доставка в България, но точно това ще изяде част от главата на Северен пАток 2.4. Германия без ЕС е нищо. Икономиката й е толкова голяма, колкото е голям ЕС. При сегашните турболенции в ЕС, Германия няма да направи и опит за натиск. Германците са умни !5. Нека първо се построи Турски поток, щото от 4 тръби сега се строи една и то само за Турция.При 50% натоварен Син поток, това си е чиста политическа мигра, но парите са си на руснаците. Тяхна работа. И моля не крещи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
крас
преди 6 години
ПУКА И НА ГЕРМАНИЯ ЗА ЕВРОПА И БЪЛГАРИЯ.ЗАБРАВИ ЛИ КОЙ ОТ ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ ДОГОВАРЯШЕ С ГАЗПРОМ ЗА ЮЖЕН ПОТОК?Упълномощеното от министър СТОЙНЕВ лице се наричаше ЙОТИНГЕР!!Йотингер положи всички усилия ЮЖЕН ПОТОК да не се състои и БЪЛГАРИЯ от страна ПОЛУЧАВАЩА ТАКСИ за пренос на газ , да се превърне в страна ПЛАЩАЩА ТАКСИ за доставка на газ. Ще плащаме както на ТУРЦИЯ , така и на ГЪРЦИЯ.Борисов също сложи точката на този проект с неговия ГАЗОВ ХЪБ.САМОЗАКЛАХМЕ СЕ.Сега ще има голямо клатене не само от ТУРЦИЯ , но и от ГЪРЦИЯ!СПЕЧЕЛИХА ГЕРМАНЦИТЕ КОИТО СЕ ПРЕВЪРНАХА В ОСНОВЕН ДОСТАВЧИК НА РУСКА ГАЗ ЗА ЕВРОПА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
Ironhorse
преди 6 години
Този път Германия няма да успее да се наложи !Съпротивата в ЕС срещу Русия е огромна и ако Германия иска сплотяване, сега ще трябва да отстъпи.Да не говорим за еврото и експресната "сладка' оферта.Там пък какво чудо ще бъде, особено от поляците не е за изпускане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още