IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египетският президент прие спорен закон за неправителствените организации

Законът е остро критикуван от правозащитниците

21:23 | 29.05.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси подписа закон, който регулира работата на неправителствените организации. Законът обаче е силно критикуван от правозащитниците, предават световните агенции.

Въпросните правозащитници и активисти твърдят, че законът, в който е разписано какви видове дейности могат да извършват неправителствените организации, на практика забранява работата им и затруднява функционирането на благотворителните организации.



При неспазване на закона ще бъдат издавани присъди до пет години затвор.

Парламентът прие законопроекта още през ноември, но документът не беше изпратен веднага на президента. Според конституцията той има 30 дни, за да му придаде силата на закон със своя подпис или да му наложи вето.

Самото правителство работи по нов закон закон, който да регулира дейността на неправителствените организации. Правозащитниците са притеснени, че той може да бъде още по-рестриктивен  от правилата по времето на Хосни Мубарак.

Изготвеният от депутатите текст беше толкова рестриктивен, че дори министри от кабинета изказаха възражения.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
Борците за правата на човека и журналистите са загрижени за НПО-тата на Мюсюлмански братя повече, отколкото за 10 милиона християни в Египет от които само преди дни убиха един автобус хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
брао, чудесно решение на Египет .... полека лека НПОтата вонка, за да нема цветни революции и сваляне на правителства ..... само у нас както винаги последни .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още