IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Винен бранд Балкани ще популяризира местните вина

Качеството на вината, произвеждани на Балканите, се развива, коментират организаторите на предстоящия винен фестивал BIWC

13:04 | 31.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Качеството на вината, произвеждани на Балканите, се развива, коментира Галина Нифору, директор на Балканския винен фестивал (BIWC), който ще се проведе за шести път в София на 3 и 4 юни.

Тя обясни, че при създаването на фестивала целта е била Балканите да се обединят.  Тази година ще бъде обсъдено и създаването на винен бранд Балкани, за което Нифору смята, че е необходима и държавна помощ.

"Ако сме заедно, сме петата винена сила в света", каза Нифору и посочи, че така ще се обединят 5 хил. производители от региона.

Балканските страни ще бъдат водеща сила, когато се явяват заедно, включително на голям пазар като китайския, каза и председателят на БТПП Цветан Симеонов.

Вносители от САЩ, Япония, Китай и Балканите са заявили участие в тазгодишното издание. Организаторите имат индикации, че на фестивала в София може да присъства и руският олигарх Роман Абрамович. "Не мога да ви кажа дали ще дойде, но имаме индикации", каза Галина Нифору.

Тази година организаторите отбелязват 50% ръст на мострите и 25% на изложителите. Включват се и изби извън Балканите. Общо участват над 200 винопроизводители.

Ще има и екзотични предложения като вино за 280 евро в амфора, отлежало на дъното на морето. Участват и нови изби, които за първи път се появяват на изложението.

Луис Алберто, основател на групата WineLovers, съобщи, че част от приходите ще отидат за борба срещу рака.

На 3 юни ще бъде обявено най-доброто вино на Балканите, заяви Галина Нифору.

Предвид очаквания ръст на туристите в България това лято организаторите са започнали кампания, за да представят винарските изби от региона, допълни Цветан Симеонов.

На въпрос как евентуално вдигане на митата в Русия ще се отрази на производителите Галина Нифору заяви, че България изнася за Русия вино в ниския ценови сегмент, а производителите се стремят към по-платежоспособни пазари.

Русия е много несигурен пазар, с постоянни промени, много трудно се работи в такава среда, смята тя.

Цветан Симеонов е пошегува, че руснаците, които искат да пият вино от нашия регион, ще посетят Балканите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още