IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Етиопия блокира интернет достъпа заради изпит

Целта е да се предотврати изтичането на информация за изпита, както се случи през 2016 г.

17:09 | 01.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Интернет достъпът в Етиопия беше блокиран, за да се предотврати изтичането онлайн на информация за изпит, провеждан в цялата страна, обяви говорителят на правителството, цитиран от BBC.

“Спирането има за цел да предотврати повтарянето на изтичането на информация, което се случи миналата година”, коментира Мохамед Сеид, директор на правителствения офис по комуникации.

През 2016 г. страната забрани достъпа до социалните мрежи, след като изпитите за влизане в университет бяха публикувани онлайн.

Някои обаче поставят под въпрос това обяснение.

“Ние сме проактивни”, коментира Сеид, посочвайки, че изпитите ще приключат на 8 юни. “Искаме нашите студенти да се концентрират и да бъдат освободени от психологическо напрежение, както и от отвличането на вниманието, до което това води”, допълва той.

Посочва се, че Сеид е казал, че само социалните мрежи са били блокирани, но източници в Етиопия са коментирали за BBC, че е засегнат като цяло достъпът до интернет - както мобилните мрежи, така и фиксираните интернет услуги.

От октомври насам в Етиопия е обявено извънредно положение след антиправителствените протести.

Мобилният достъп до интернет беше сприран и при други случаи наскоро, включително за няколко седмици миналата година.

В четвъртък BBC не е успяла да получи достъп до уебсайтовете на етиопското правителство.

Предварителни данни от Google предполагат, че от сряда следобед наистина има силен спад в етиопския интернет трафик към услугите на американския интернет гигант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още