IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп ще търси по-добра сделка за Парижкото споразумение

Американският президент анонсира нови преговори по споразумението, но европейските лидери смятат, че предоговоряне е невъзможно

23:44 | 01.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп официално съобщи, че ще извади САЩ от Парижкото споразумение за климата, но само за да почне отново преговори за влизане в него, пише CNBC. По този начин ще бъде потърсено "по-честна" сделка за страната, бизнеса, гражданите и данъкоплатците", обясни още американският президент.

С решението си, анонсирано от Розовата градина на Белия дом, Тръмп се противопоставя на останалите развити световни икономики, както и на повечето големи американски компании, допълва CNBC.

Според американския президент, ако САЩ постигне по-добра сделка, ще бъде много добре, но и без участието на САЩ в това споразумение, нещата също ще бъдат добре.

Според Ройтерс Франция, Италия и Германия вече са изразили мнението, че Парижкото споразумение не може да бъде отворено за предоговаряне. Тръмп е разговарял с френския прездент Еманюел Макрон, който го е уведомил, че нови преговори са невъзможни, дотълва агенцията. 

Излизането от Парижкото споразумение, подписано във френската столица в края на 2015 година, беше едно от обещанията на Доналд Тръмп в предизборната му кампания. Днес той обясни, че преговорите по него са водени зле и са поставени нереалистични цели за САЩ.

Дори и с този анонс САЩ технически не могат да излязат от споразумението преди ноември 2019 година, допълва CNBC. По-рано днес и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер също потвърди, че процедурата изисква няколко години.

Еколози и бизнес лидери в САЩ реагираха негативно на решението на Тръмп, допълва Market Watch. Ръководителят на Tesla Илон Мъск написа в Twitter, че промените в климата са реалност и напускането на Парижкото споразумение не е добро нито за САЩ, нито за света.

Мъск прекрати своите връзки с Белия дом след анонса на Тръмп, допълва Business Insider. Той обясни, че няма друг избор, освен да напусне екипа със съветници на американския президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още