IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гарабед Минасян: Законите в България са добри, няма кой да ги спазва

Политическата несигурност плаши инвеститорите, твърди икономистът

09:50 | 02.06.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гарабед Минасян: Законите в България са добри, няма кой да ги спазва

В България действа прекрасен Закон за Българска народна банка. По качество той е сравним с нормативите в други, много по-напреднали и развити от нас страни, но въпреки това се допусна фалитът на Кооперативна търговска банка (КТБ). Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания на БАН.

“Нека си отговорим. Защо се случи всичко това? Случи се, защото управата на централната банка не прилага правилата и принципите, заложени в нормативната уредба. Или поне не го прави по начина по който те трябва да се прилагат, а просто ги заобикалят“, категоричен е икономистът и допълни, че това се случва със всички закони в страната. 

Според него политиците у нас винаги търсят някой по-висшестоящ, който да носи отговорност, който да дава напътствия и да ръководи. В този смисъл, евентуалният контрол от Европейската централна банка (ЕЦБ), при едно евентуално влизане в еврозоната, не е панацея, но определено ще помогне да се спазват по-стриктно разпоредбите, обясни още Минасян. Той обаче уточни, че страната ни не може да очаква, че някой отвън ще „подреди къщата“ и всичко ще бъде наред. 

По думите му инвеститорите все повече разбират, че в България не може да се спечели от честно положен труд.

„Има данни, които носят оптимизъм, но един по-задълбочен поглед показва, че положителните очаквания не са реалистични", твърди икономистът.

„Трябва много да се говори по тази тема, защото без инвестиции, няма как икономиката да върви.  Само че, за миналата година беше отчетен 4% реален спад на чуждите капиталовложения. Прогнозите за 2017 г. не са по-различни“, каза още гостът.

Според него на теория инвеститорите са страхливи хора и това е логично. Те не искат да рискуват и обикновено очакват 75-80% възвращаемост на вложените средства. Ако това не се случи, те се оттеглят, обясни икономистът.

Политическото влияние има явно и неявно въздействие върху икономиката и за съжаление нашият политически елит не чувства това, добави още Гарабед Минасян.

Според него това, от което се страхуват инвеститорите, е обстановката – как ще се промени и ще има ли непредвидени обстоятелства.

По думите му преди всичко трябва да се промени българският манталитет, защото той спъва икономическият ни прогрес и икономическото развитие. „През преходните години не само, че не се преодоляват негативните тенденции, а нещо повече - те се наслагват. Всичко трябва да тръгне от макроикономическо равнище“, каза още професорът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
Батко
преди 6 години
Значи не са добри щом никой не ги спазва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Батко
преди 6 години
Значи не са добри щом никой не ги спазва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още