IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидия Шулева: Трябват още стимули за подкрепа на родителството

Подобряването на обществената инфраструктура за отглеждане на деца е абсолютна необходимост, твърди бившият социален министър

11:30 | 02.06.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Промените в Кодекса за социално осигуряване, според които връщащите се на работа майки на деца до една година ще получават 50% от обезщетението си за бременност и майчинство към работната заплата, е сериозна стъпка напред. Това коментира бившият социален министър Лидия Шулева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

По думите ѝ подобряването на обществената инфраструктура за отглеждане на деца е oще една необходима мярка в подкрепа на родителството и повишаването на раждаемостта.

"Липсват достатъчно добри условия в детските ясли за отглеждане на малки деца. Освен за обезщетение за дълго майчинство, държавата трябва да помисли и как да развие инфраструктурата", коментира още бившият социален министър. 

С деинституционализацията на децата, лишени от родителски грижи, остава материален фонд, който е добре пригоден за отглеждане на малки деца в детски ясли или детски градини, коментира от своя страна експертът в онлайн медиите Жюстин Томс, която също бе гост в студиото.

По думите ѝ образованието в ранна детска възраст трябва кардинално да се преосмисли.

Вижте целия разговор тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 6 години
Трябва да стимулират раждаемостта на работещите и интелигентни хора, а не раждаемостта изобщо. Как? Ами не само 50% и ясли трябват. Трябва гъвкаво подоходно и имотно облагане - от приспадане на лихви по ипотеките до по-ниска такса смет до 7-годишна възраст на детето, карти за ГТ почти без пари - за да не ползваш кола до въпросната ясла. Работно време на яслите и детските градини на 2 смени по 8 часа - общо 16 часа. Ако ти работиш до 18 часа, ти трябва поне 1 час, за да отидеш да си вземеш детето спокойно. Детските учителки ще дават по-дълги смени без да се цупят, че "станало късно" и т.н. дреболии! Ще се види, че до 2-3 години ще има главозамайващи резултати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 6 години
хора които докараха този проблем, няма какд а го решът !!!аз лично бих спрял детските надбавки и помощи на всички, прабаба ми не е получавал детски, а е имала 5 деца !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
kirilstaikov
преди 6 години
Зависи .Това е малка стъпка ,но в правилната посока.Ако има още такива промени в помощ на работещите хора (по-ниски данъци ,социални придобивки ),ще започне да става по - атрактивно раждането в България .Лошото е ,че както всичко в България почна да се работи по този въпрос много късно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още