IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" съгласува с DEPA и Edison доставките на газ в Южна Европа

Руската компания подписа споразумение за сътрудничество с двете водещи газови компании в региона

16:44 | 02.06.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Споразумение за сътрудничество по отношение на доставките на газ в Южна Европа подписаха ръководителите на „Газпром“ Алексей Милер, на гръцката DEPA Теодорос Кицакос и на италианската Edison Марк Бенайун, съобщава руската компания.

Документът беше парафиран по време на Петербургския икономически форум.

Той предвижда съвместна работа по организацията на южния маршрут на руските газови доставки, който ще минава през Турция, Гърция и Италия.

Компаниите ще координират работата по реализацията на „Турски поток“, става ясно още от съобщението на „Газпром“.
Преди седмици руският енергиен министър Александър Новак коментира, че се планират разговори с европейските държави за входната точка на „Турски поток“ по пътя му за ЕС.

Досега заявленията бяха, че първата тръба по проекта ще бъде изцяло за турските клиенти на „Газпром“, но втората трябва да захранва Европа.

Вероятно, излизайки на турския бряг, втората тръба ще продължи до газов хъб на границата между Турция и Гърция, а оттам – към останалите държави от ЕС. От думите на Новак обаче стана ясно, има вариант и входната точка на руския газ да бъде не Гърция, а България. Преговори за това обаче не са водени, призна още руският енергиен министър.

По-рано днес от българското Министерство на енергетиката съобщиха, че ресорният министър Теменужка Петкова ще участва в срещите на икономическия форум в Санкт Петербург. Предвидена е среща с Алексей Милер на 3 юни.

Досега заявките на гръцката страна по отношение на проекта "Турски поток" бяха, че биха приели тръбите, ако руската компания изпълнява европейското законодателство.

Вариант за "Газпром" обаче е и да ползва свободен капацитет по строящия се в момента Трансадриатически газопровод (TAP), тоест изцяло да се възползва от Третия енергиен пакет, както и проекта за газопровод "Посейдон", който трябва да свърже газопреносните мрежи на Гърция и Италия.

Проектът "Посейдон" засега буксува, тъй като няма източник на газ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
юрист
преди 6 години
...Вероятно, излизайки на турския бряг, втората тръба ще продължи до газов хъб на границата между Турция и Гърция, а оттам към останалите държави от ЕС. ... Вероятно не е едно и също нещо с подписан договор:) Освен това- гърция също е длъжна да спазва Третия енергиен пакет, а *** и от нея изисква железобетонни гаранции от ЕК, че руският газ през гърция ще се изкупува:) Няма да има гърция- мърция, а втората тръба ще преминава през Варна и ще има и спотов пазар на газови обеми точно в българския хъб Балкан, защото това е единственият енергиен проект, за който ЕК даде 100% гаранция, че ще продължи да се изгражда, независимо от турския паток и независимо от това какво ще се случи със северен поток- 2. Газпром се опитва да седне наведнъж на 3 стола, а накрая ще седне на нечий среден пръст:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 6 години
"Вариант за "Газпром" обаче е и да ползва свободен капацитет по строящия се в момента Трансадриатически газопровод (TAP), тоест изцяло да се възползва от Третия енергиен пакет, както и проекта за газопровод "Посейдон", който трябва да свърже газопреносните мрежи на Гърция и Италия."Хихи... Голем цирк ше стане, ако руснаците замлатят по главата ЕС със собствения му пакет... Да видиме как ше му откажат на Газпром половината капацитет на ТАР, ако излезе и го спечели на търг. Щото по същите пакети сега Северен поток стои половината празен и чека некой, дето не е Газпром, да го напълни - сигурно поляците със шистов или червената Даля с LNG... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още