IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария ще преговаря с ЕК и България за газопровод по пътя на Южен поток

От коментарите на унгарския министър на външните работи и търговията става ясно, че Будапеща визира Турски поток, чието строителство вече започна

19:36 | 02.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Унгария скоро ще започне преговори с Европейската комисия (ЕК) и България за строеж на нов газопровод от Русия до Европа на базата на непостроения Южен поток, заяви днес пред агенция МТИ унгарският министър външните работи и търговията Петер Сиярто, цитиран от ТАСС.

Сиярто участва в Петербургския международен икономически форум.

Планът за строителството на газопровода е много реалистичен и правителството на Унгария веднага щом бъде възможно ще започне преговори със заместник-председателя на ЕК по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович и с България, посочи Сиярто, цитиран от БТА.

Министърът отбеляза, че газопроводът няма да преминава пряко през България, а през територията на Турция, като Русия е започнала изграждането на морския участък на проекта Турски поток през Черно море.

Според унгарския министър Русия е готова да изпълни проекта, а Унгария и Сърбия имат всичко необходимо за започването на строителните работи, тъй като там все още действат съвместните предприятия, създадени за надзора на строителството на газопровода Южен поток.

"ЕС не може да има основателни аргументи против такъв газопровод. Той изразяваше опасения за Южен поток, такива опасения биха могли да се отнесат към Северен поток 2, но Европейската комисия нищо не каза против този проект", отбеляза Сиярто.

Преди това той съобщи, че е обсъдил проекта за изграждането на новия газопровод с руския министър на енергетиката Алексей Новак, ръководителя на Газпром Алексей Милер, руския външен министър Сергей Лавров и със сръбския министър на външните работи Ивица Дачич.

През 2014 г. Русия се отказа от строителството на газопровода Южен поток заради изискванията на ЕС, който настояваше проектът да бъде съобразен с Третия енергиен либерализационен пакет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Grosss
преди 6 години
Трасето през България е без алтернатива още по-вече ,че Македония ена прага на гражданска война и разделение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още