IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След среща с Путин германският външен министър очаква нови преговори за Украйна

Германското министерство на околната среда се е споразумяло за по-силно сътрудничество с Русия в областта на климатичните промени

14:00 | 03.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският външен министър Зигмар Габриел изрази днес надежда за нови преговори на най-високо ниво за уреждане на украинския конфликт след обсъждания с руския президент Владимир Путин, предаде DPA.

"Имаме надежда, че това ще продължи в нормандски формат на ниво държавни глави и ръководители на правителства", каза Габриел в Санкт Петербург.

Германия и Франция се опитват да посредничат между Украйна и Русия в т.нар. нормандски формат, но засега усилията нямат особен успех.

Путин прие снощи Габриел и бившия германски канцлер Герхард Шрьодер на вечеря в резиденцията си край Санкт Петербург на Балтийско море. Преди това той проведе частни разговори с германския външен министър за украинската криза и други въпроси.

Шрьодер, който е добър приятел на Путин, работеше в близко сътрудничество с руския президент по време на своето канцлерство между 1998 и 2005 г., а в момента оглавява надзорния съвет на консорциума на газопровода "Северен поток" и борда на директорите на "Северен поток 2", в който руската компания "Газпром" формално е единственият акционер.

Решението на САЩ да се оттеглят от Парижкото споразумение за климата също е било засегнато в разговора на Габриел с Путин. Външният министър е дал да се разбере, че германското министерство на околната среда се е споразумяло за по-силно сътрудничество с Русия в областта на климатичните промени.

"Твърдо съм убеден, че подобни споразумения между екологичния сектор на Русия и германското министерство на околната среда гарантират одобрението на руския президент", коментира  Габриел позицията на Путин по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Първо министерството на околната среда , после на търговията и икономиката па сетне и военното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още