IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шестима загинали и 48 ранени при атентата в Лондон*

Няма данни за пострадали българи при атаките от снощи

09:28 | 04.06.17 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Шестима души са убити при снощния атентат в центъра на Лондон, а четиридесет и осем души са ранени в нападенията, предадоха световните агенции и БТА, като се позоваха на данни на лондонската Бърза помощ. Ранените са били приети в пет столични болници. По-рано се съобщаваше за 30 ранени.

Според силите на реда нападателите са били трима и всички те са ликвидирани.

Полицията е била повикана в 22:08 часа местно време. Въоръжените полицаи реагираха много бързо и смело, изправяйки се срещу трима предполагаеми нападатели, които бяха убити в Бъроу маркет в рамките на осем минути след първото повикване, каза шефът на контратерористичните операции Марк Роули.

Полицията е повикана, след като очевидци съобщили за микробус, който връхлетял минувачи на моста Лондон бридж, а после се насочил към района на пазара Бъроу маркет. Там нападателите излезли от автомобила и започнали да атакуват безразборно с ножове хората, ранявайки мнозина. Сред тях има и служител на транспортната полиция, който е в тежко състояние.

Нападателите носели нещо като жилетки с експлозиви, които в последствие се оказали фалшиви, се отбелязва в комюникето на полицията.

Силите на реда призовават хората да избягват района на нападенията и да оставят полицията и спасителите да си вършат работата.

Полицията обяви, че ще засили присъствието си в столицата през следващите дни, преди парламентарните избори на 8 юни.

Снощният атентат е третият, извършен в Обединеното кралство за по-малко от три месеца, припомня АФП.

Ще има засилено полицейско присъствие по улиците на Лондон, заяви кметът на Лондон Садик Хан, предадоха световните агенции. Гневен съм, че тези терористи взеха нарочно на прицел невинни хора. Но те няма да победят в нашия град Лондон, каза Садик Хан.

Аз съм кмет от 13 месеца и вярвам, че нашата полицейска система е най-добрата в света. Бих искал да кажа на хората да запазят спокойствие и да бъдат бдителни. Нивото на тревога остава сериозно. Има все още риск от заплахи и атаки. След заседание на правителствения кризисен комитет "Кобра" съм сигурен, че полицията ще направи изявление, заяви Садик Хан. По улиците на Лондон ще видим засилено полицейско присъствие. То ще остане засилено и в идните дни.   

След терористичните инциденти в Лондон през нощта на 3 срещу 4 юни в българското посолство незабавно е сформиран кризисен щаб, който следи ситуацията и поддържа постоянна връзка с местните власти, съобщиха от Министерството на външните работи. Към 8.30 ч. българско време няма постъпили данни за пострадали български граждани.  

Няма данни за пострадали българи при атаките в Лондон. Това съобщи за БНТ Константин Димитров, посланик на България във Великобритания. Той призова пътуващите българи да избягват районите на лондонския мост и да осмислят отново посещението на събития, на които има много хора.

Всички български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да го направят на следния телефон на българското посолство в Лондон.

От Обединеното кралство: 020 7581 3144
От България: 00 44 20 7581 3144

Реакциите на светованите лидери*

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати телеграма до британския премиер Тереза Мей във връзка с нападенията, извършени тази нощ в Лондон, съобщи пресслужбата на кабинета. Борисов поднася своите дълбоки съболезнования към близките на загиналите и отправя пожелания за бързо възстановяване на ранените. "Мислите ни са с мъката, изживявана в този момент от народа на Обединеното кралство", отбелязва премиерът Борисов. 

"В тази нова трагедия Франция е до Великобритания повече от всякога", заяви френският президент Еманюел Макрон след снощните атаки в Лондон, цитиран от Франс прес и БТА. Мислите ми са с пострадалите и техните близки, написа Макрон в акаунта си в Туитър.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп реагира веднага след новината за случващото се в Лондон. С каквото могат САЩ да помогнат в Лондон, ще го направим. "С ВАС СМЕ. БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ!", заяви той в един от постовете си в Туитър, цитиран от Ройтерс.

"Ужасни новини от Лондон. Следим внимателно ситуацията", гласеше пост в Туитър на канадският премиер Джъстин Трюдо.

Австралийският външен министър Джули Бишъп нарече събитията в Лондон "шокиращи", предаде Асошиейтед прес. "Готови сме да съдействаме на британското правителство да се справи с тези атаки. Съчувстваме на пострадалите и техните близки", добави тя.

"Следя с ужас последните събития в Лондон. Мисля и се моля за жертвите и техните семейства", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че Германия ще поддържа Великобритания в борбата с тероризма, предаде ТАСС. "С опечалените и потрес научих за нападенията. В тези мигове в мислите си съм с нашите британски приятели и хората в Лондон", се казва в изявление на Меркел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 0
SSIW
преди 6 години
И аз споделям тази ти констатация, но борбата с последствията (с вече радикализиралите се индивиди) е много по-тежка и безкрайно неефикасна. Резултати може да се очакват, ако се противодейства на причините : безконтролна миграция и пълно безхаберие къде, кой и с какви бръмбари им пълни главите на тия хубостници ... уви, остават мн сериозни съмнения, че такава неангажираност е съзнателно избрано поведение, от различни фактори по най-високите и дълбоки места на държавната машинария. А за идеята, всеки да носи пушкало и така да си решаваме проблемите, наистина не виждам, какво добро може да произлезе от нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Ми те и сега се разхождат , ако ги третираш като "мирни" граждани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 0
SSIW
преди 6 години
Сигурен ли си, че можеш да прогнозираш, какво ще се случи, ако всички чалмосани зомбита се разхождат с патлаци - защото и те ще имат това право, като "граждани" ? Не е ли по-добре да се направи нещо с емиграционната политика и с контрола върху не-традиционните за съответната държава вероизповедания ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
С пистолет в джоба и осъзнат , мирният гражданин е трудно манипулируем и твърде неудобен за системата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
Гари
преди 6 години
Ако на мирните граждани се разрешаваше да носят огнестрелно оръжие, тия ненормалници щяха да бъдат застреляни за секунди. Това е решението - дайте право на обикновените хора да си носят пистолет в джоба. Каква ми е файдата от полицията, като тя ще дойде след 8 минути?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Няма ли да се намери някакъв политкоректен евроазиец и да изръси, че това е наказание на ИДИЛ задето британците напускат без позволение правоверната мюсюлманска територия назоваваща се засега ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Е , нали в Германия са все такива...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
Jorkata
преди 6 години
Не може така да говориш! Не си политкоректен :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Психично болни мюсюлмани ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още