IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунева: България и Румъния извън Шенген не е в интерес на европейската сигурност

Сигурността в Европа е основен приоритет, заяви бившият вицепремиер

18:49 | 04.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Оставането на България и Румъния извън Шенген, страни, които в договорите си са записали желанието си и ангажимента си да влязат в Шенген, не е в интерес на европейската сигурност, не е в интерес и на българската и румънската сигурност. Това коментира пред БНР Меглена Кунева, която отговаряше за координацията на европейските политики в предишното правителство.

В момента се измислят всякакви начини да се затегнат политическите критерии ... и дори да се вземат много политически санкции. Но, не знам защо, през Шенген се опитваме да направим точно този политически ход – да кажат европейските страни не на корупцията – абсолютно правилно, тя има връзка включително с тероризма, да подчертаят върховенството на закона … Всичко това е правилно, но не би могло да се постигне с държането на България и Румъния извън Шенген – точно обратното, отбеляза бившият вицепремиер.

По думите на Кунева една от грешките е, че “ние се оставихме да бъдем убедени на високо ниво, че това не е времето. Много фалшиви гласове казваха, че за България е по-добре, че е извън Шенген. Не, не е!”, каза Кунева. И подчерта, че сигурността в Европа е основен приоритет.

Сигурността в Европа, начинът, по който ние кореспондираме и със страни извън ЕС, е абсолютен приоритет и това, което бележи едно председателство, понякога могат да бъдат събитията. Никой не предвиждаше Брекзит, никой не смяташе, че терористичните атаки ще вземат толкова големи жертви. Преди години, когато се формираше дневният ред на Европа, никой не смяташе, че мигрантската криза ще вземе такива размери, посочи Кунева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Съд за политиците отговорни , за тоя чудовищен социален експеримент !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още