IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните лидери се отдръпват от Тръмп

Причината е оттеглянето на САЩ на климатичното споразумение от Париж

11:43 | 05.06.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Технологичните лидери и бизнесът като цяло отхвърлиха решението на американския президент Доналд Тръмп да денонсира споразумението за климата от Париж, след като двама високопоставени мениджъри от технологичния сектор напуснаха консултативния съвет на президента. Лойд Бланкфейн от Goldman Sachs Group пък за първи път се изказа остро в Twitter, за да изрази неодобрение с политиката на държавния глава, предава Bloomberg.

Главният изпълнителен директор на Walt Disney Co. Боб Айгър и основателят на Tesla Motors Corp. Илон Мъск се оттеглиха от президентския консултативен съвет. Мениджъри на компании "сини чипове" в САЩ, като General Electric Co., Ford Motor Co., Dow Chemical Co. и Microsoft Corp., бяха сред тези, които изразиха силното си неодобрение.

Майкъл Блумбърг, основател и мажоритарен собственик на Bloomberg LP, организира група от американски щати, градове и бизнеси, които да постигнат залегналите в споразумението от Париж цели за емисиите.

"Ще направим всичко, което Америка щеше да направи, ако беше останала ангажирана", каза Блумбърг в интервю за New York Times. 

Реакцията на основателя на Virgin Group Ltd. Ричард Брансън е може би най-лична. „Решението ме кара да се разплача", пише той.

Дебютът на Бланкфейн в Twitter беше една от най-привличащите внимание реакции. Макар че не е част от нито един от консултативните съвети на Тръмп, сред бившите му  колеги в Goldman Sachs са министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин, директорът на Националния икономически съвет Гари Кон и заместник-съветникът по националната сигурност Дина Пауъл.

Стив Банкън, който напусна банката преди повече от две десетилетия, е главният стратег на Тръмп.

 

„Днешното решение е неуспех за околната среда и за лидерската позиция на САЩ в света", пише Бланкфейн.

Изказването от едно изречение в Twitter от главния изпълнителен директор, чиято фирма има най-много бивши служители в администрацията сред банките на Wall Street, е само една капка от водопада на раздора по отношение на решението на Тръмп от четвъртък.

Главният изпълнителен директор на Apple Inc. Тим Кук е говорил във вторник с президента, за да се опита да го накара да се откаже от решението си, „но това не беше достатъчно", казва самият Кук на служителите на компанията в писмо, получено от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 18 rate down comment 1
khao
преди 6 години
Мъск, а и повечето от другите СИ ГЛЕДАТ ИНТЕРЕСЪТ --------------------------значи толко си тъъъъп, че сам се оборваш и не се усещаш .... а Доналдът чий интерес гледа, ако не на големите компании у Америка които продават лицензи за милиарди ??? ... може би на Украинските въглищни миньори ?Света много добре познава и ползва продуктите на въпросните компании и от тях САЩ печели много добре, но не се сещам за суперизвестните и евтини американски въглища !!! И трябва да си супер зле зада поставиш интереса на миньора пред интереса на инженера !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 2
Императорът
преди 6 години
Мъск, а и повечето от другите СИ ГЛЕДАТ ИНТЕРЕСЪТ - те са на далавера от борбата с т.нар. "глобално затопляне по вина на човешката дейност" !!! Доналд е прав, защото ИСТИНАТА е, че затоплянето е ЕСТЕСТВЕН процес - планетата излиза от мини ледникова епоха, започнала с рязкото застудяване през 11 век - всеки исторически грамотен човек знае това. Огромен РЕСПЕКТ към Доналд, който не се страхува да каже истината. Борбата с "глобалното затопляне" е най-скъпото мошшшшшеничество в човешката история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още