IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Кои страни допринасят най-много за глобалния икономически ръст?

Според прогнозите на Световната банка глобалната икономика ще достигне среден реален темп на растеж от 2,8% между 2017 и 2019 г.

08:00 | 11.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Според прогнозите на Световната банка глобалната икономика да дще остигне среден реален темп на растеж от 2,8% между 2017 и 2019 г., коментира VisualCapitalist.

Къде баче  се случи този растеж? Дали в големите страни, които се разрастват стабилно, или в по-малките развиващи се пазари, където ръстът от 8% не е нещо необичайно?

Днешната графика разглежда отделните страни между 2017 и 2019 г. въз основа на отделните прогнози за растежа от Световната банка.

Макар че растежът в Китай леко се забавя, Световната банка все пак оценява, че икономиката ще се разшири с 6,5% тази година и с по 6,3% през 2018 и 2019 г. Около 35,2% от растежа на глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) ще дойде от Китай през този период, което ще увеличи икономическото производство на страната с 2,3 трлн. долара.

Макар че се очаква САЩ също да допринесат значително към глобалния растеж, Световната банка изказва сериозно предупреждение за перспективите пред страната през следващите години.

Институцията казва, че намаляването на данъците, предложено от администрацията на Тръмп, теоретично ще засили американския и глобален растеж, ако бъде приложено. Предвид хаоса в сегашната политическа среда в САЩ обаче понижаването на данъците засега се отлага, като някои анализатори все повече смятат, че това изобщо няма да се случи.

Въпреки всичко страната е на второ място по принос към глобалния растеж, като се очаква от 2017 и 2019 г. на САЩ да се дължан 17,9% от него.

Отвъд обичайните заподозрени – Китай, Индия, еврозоната и САЩ, интересното е, че Индонезия е една от страните, които ще стимулират най-много световния икономически растеж.

Всъщност четвъртата по големина на населението страна в света ще допринесе с 2,5% към растежа на глобалния БВП през посочения период, добавяйки още 160 млрд. долара към своя БВП за 941 млрд. долара. Световната банка прогнозира икономически растеж на страната от 5,3% през тази година и по 5,5% през следващите две години.

Другите страни, които ще допринесат с поне 1% за глобалния растеж? Сред тях са Южна Корея (2,0%), Австралия (1,8%), Канада (1,7%), Великобритания (1,6%), Япония (1,5%), Бразилия (1,2%), Турция (1,2%), Мексико (1,2%), Русия (1,0%) и Иран (1,0%).

Други графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още