IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващите предвиждат драстичен скок на съдебните такси за обжалване

От ГЕРБ отново ще опитат да въведат принципа на мълчаливото съгласие, този път с промени в Административнопроцесуалния кодекс

08:14 | 06.06.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Електронно правосъдие, мълчаливо съгласие и драстично увеличение на съдебните такси са само част от мащабните промени в Административнопроцесуалния кодекс, внесен в парламента от депутати от ГЕРБ. 

Документът все още не е включен в дневния ред на Народното събрание, но вероятно това ще се случи тази или следващата седмица.

Електронно правосъдие

Идеята на вносителите е връчването на призовки, книжа и съобщения да може да става и по електронен път. Основната цел е да се ускори разглеждането на делата и да се редуцират случаите на неоснователно отлагане и забавяне на съдебния процес.

Според ГЕРБ въвеждането на задължение в документите изрично да се посочва електронен адрес и мобилен телефон гарантира ефективността на електронното връчване.

Мълчаливо съгласие

Само няколко седмици след като в средата на май министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обеща по време на среща с Камарата на строителите, че принципът на мълчаливото съгласие ще бъде въведен, там където има възможност за това, от ГЕРБ облякоха думите в дела. В законопроекта за Административнопроцесуалния кодекс се въвежда нещо като „плавен преход“ от презумпция за мълчалив отказ към презумпция за мълчаливо съгласие в подходящите за това случаи. Според вносителите по този начин най-лесно ще се игнорира бездействието на администрацията и ще се намали административната тежест.

В документа се предвижда и опадане на възможността за обжалване на мълчаливото съгласие, което би обезсмислило въвеждането му, тъй като за адресата липсва правен интерес, а органът, постановил административен акт при условията на мълчаливо съгласие, не следва да има право да го обжалва.

Въвеждат се изрични наказания за чиновници, които не са изпълнили задълженията си във връзка с мълчалив отказ или мълчаливо съгласие. Ако длъжностно лице не издаде административен акт или документ след нареждане на началника си, ще бъде глобено от 100 до 500 лв. При повторно нарушение ще се налага имуществена санкция в трикратен размер.

Понятието мълчаливо съгласие беше въведено преди години в Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, но до практическото му използване все още не се е стигнало, тъй като процедурата е изключително тромава.

Принципът, че ако чиновникът не мотивира отказа си в определен срок, значи фирмата получава мълчаливо съгласие за дейността си, вече е въведен за 13 административни процедури. Постигнато е съгласие на експертно ниво за въвеждането му за още 5 процедури, посочва се в Доклада за изпълнението на мерките в Националната програма за реформи за 2016 г.

Увеличение на държавните такси

„Предложението за съвсем умерено увеличаване на размера на държавните такси и въвеждането пропорционална такса при определяем материален интерес на делото и то само при касационното производство беше сред най-широко обсъжданото предложение за изменение и допълнение на кодекса“, пише в мотивите към документа.

И това никак не е случайно, защо вносителите предлагат на практика двойно увеличение на таксите с довода, че в момента те са пренебрежимо малки, а повишението ще сложи край на порочната практика да се злоупотребява с „правото на жалба“.

Така например сред предложенията е таксата, която предварително трябва да бъде внесена, ако жалбоподателят е гражданин, едноличен търговец, държавен и общински орган, да бъде 90 лв. Ако се жалва организация или държавен орган, сумата е 450 лв.

Ако няколко граждани подадат обща касационна жалба, дължимата такса е само за един гражданин. Същият принцип важи и когато няколко организации са обединени в обща жалба.

Няма да плащат граждани, които доказано нямат достатъчно средства за това.

Законопроектът въвежда и пропорционална такса от 1% от материалния интерес при касационно обжалване и при производства за отмяна. Така максималната такса за дела с интерес до 10 млн. лв. става 3 400 лв., а ако интересът надхвърля 10 млн. лв., таксата е 9 хил. лв.

Според вносителите в момента таксата за касационно обжалване е 25 лв., което не отговаря на пазарните условия, не спира обжалването при неоснователност на претенцията, нито е достатъчно да покрие разходите на съда. „За изминалите над 10 г. от прилагането на Кодекса инфлацията почти е преполовила реалната стойност на тези суми. С въвеждането на нови такси страните ще се въздържат да подават касационни жалби в случаите, в които ясно разбират, че нямат основателни аргументи. По този начин ще намалеят излишните касационни дела, гледани от ВАС, който в момента е изключително претоварен за върховен съд“, се посочва в мотивите.

От ГЕРБ дават за пример Унгария, където има пропорционални такси при наличие на имуществен интерес, които достигат до 6%.

При касационното обжалване по дела за пенсионно, здравно и социално осигуряване обаче няма да има значение дали има определяем материален интерес, или не. Таксите са фиксирани до 30 лв. за граждани и ЕТ и 200 лв. за организациите, държавните органи и общините.

Таксите вече ще се отнасят за всички страни по производството. Отпада възможността държавата да бъде освободена от такса.

Законопроектът предвижда и въвеждане на „невисок“ имуществен праг за подаване на касационни жалби срещу ревизионни актове. Идеята е ВАС да бъде облекчен и да не се „задръства“ с дела с малък материален интерес. Това ще помогне съдът да анализира и разглежда по-всеобхватно делата, с които е натоварен, твърдят от ГЕРБ.

Вносителите предлагат праговете за обжалване на данъчно задължение да бъдат 900 лв. за граждани и 5 хил. лв. за юридически лица.

В момента таксата за обжалване на данъчен ревизионен акт е 25 лв., като няма значение на каква стойност е актът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 6 години
Това ако е съдебна реформа и достъп до правосъдие - тури му пепел! Надгробната плоча на тази държава вече се пише!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
jikev
преди 6 години
""Ако длъжностно лице не издаде административен акт или документ след нареждане на началника си, ще бъде глобено от 100 до 500 лв. ""Каква е тая глупост?Началника винаги бави преписките!Служителя винаги безпрекословно изпълнява разпорежданията на началника си!Ако някой бави администрирането е ВИНАГИ началника!А тия умни ГЕРБери, ще наказвали служителя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
V.At.
преди 6 години
Не съм специалист по съдебни такси, но все пак си мисля, че проблема на обикновения гражданин на тази държава не е "съдебната реформа" според обсъжданото до момента, а чисто финансовия достъп до правосъдие. 900 лв като праг звучи добре за човек получаващ от 1500 нагоре, но според статистиката над 500 000 души са с пенсия 180 лв. Или това са 5 месеца без пенсия. Ако се обърнете към адвокат там хонорара е 150 лв и мисля, че е закован /поне миналата година така се аргументира адвоката/. А вероятно за някои дела едно обръщение не стига. Тогава може би тези суми ще са трудно достъпни за около милион. Правосъдието е висше благо, но нека да не е в смисъл високо и недостъпно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 11
IQ96
преди 6 години
Заглавието е ПОДВЕЖДАЩО. Иначе всички предложения ми се виждат добри,а дано, ама надали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 2
Спящият бик
преди 6 години
Високите такси възпрепятстват гражданите, фирмите и организациите да защитават по съдебен път нарушените си права! Това е ретроградно и недемократично и не трябва да се случва по никакъв начин, напротив - трябва да се върви към намаляването им, а когато жалбите са срещу акт на администрацията, дори трябва да са безплатни! Иначе сме застрашени от административен произвол!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още