IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свободните общества са изправени пред нарастваща заплаха от авторитарни лидери

Според нов доклад на Freedom House авторитаризмът представлява все по-мощно предизвикателство пред либералната демокрация

17:15 | 05.06.17 г. 17
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Свободните общества са изправени пред нарастваща заплаха от авторитарни лидери, които представляват перманентно и все по-мощно предизвикателство пред либералната демокрация като доминираща управляваща система на XXI век. Това сочи новият доклад на Freedom House “Breaking Down Democracy: The Goals, Strategies, and Methods of Modern Authoritarians”, публикуван днес.

Докладът твърди, че Русия, Китай и други репресивни режими са успели там, където предишни тоталитарни системи са се провалили благодарение на по-прецизираните и нюансирани стратегии за контрол, експлоатацията на отворените общества и разпространяването на нелиберални политики в самите демократични страни.

Лидерите на днешните авторитарни системи отделят пълното си внимание на предизвикателството да осакатят опозицията без да я унищожават и да се отклоняват от върховенството на закона, докато в същото време поддържат правдоподобен външен облик на ред, легитимност и просперитет“, казва авторът на доклада Арк Падингтън.

Руската намеса в демократичните избори в Америка и Европа е най-обезпокоителното проявление на по-широкия авторитарен стремеж за глобално влияние“, казва Падингтън. „Други опасни действия включват кампаниите на Москва за дестабилизиране на съседните демокрации и усилията на Пекин да наложи международна цензура върху въпроси, важни за Китай“, допълва той.

Проучването обяснява как модерният авторитаризъм се защитава и пропагандира, докато режими от различни региони и общества заемат и адаптират техники на политически контрол.

Докладът достига до няколко основни открития. Според него Русия под управлението на президента Владимир Путин играе огромна роля в развитието на съвременните авторитарни системи. Това важи особено силно за медийния контрол, пропагандата, задушаването на гражданското общество и отслабването на политическия плурализъм. Русия предприема и агресивни действия спрямо съседни страни, където се появяват демократични институции или където демократични движения успяват да отстранят корумпирани лидери.

В същото време наемането на политически консултанти и лобисти на демократични страни, които да представляват интересите на автокрациите, е все по-чест феномен. Китай е водещ в това отношение, като представители на демокрации работят за китайската държава и за големите икономически дружества, тясно свързани с държавата.

Според доклада токсичната комбинация от нечестни избори и сурова форма на изпълнително господство се разпространява от модерните авторитарни режими към нелибералните правителства в частично демократични страни. Все повече политици в демокрациите се стремят да подражават или сътрудничат с авторитарните лидери. Европейските партии от крайно дясно и крайно ляво изразяват възхищение към Путин и съгласуват политическите си цели с неговите.

Наблюдава се и възход на авторитарния интернационализъм, посочва се още в доклада. Авторитарните сили формират по-свободни, но ефективни съюзи, за да блокират критиките и коригиращите действия на ООН и регионалните организации. Има и все по-голямо копиране на това, което може да се определи като авторитарни най-добри практики, което ясно се вижда в новия китайски закон върху неправителствените организации и усилията на Русия и други страни да се поучат от опита на Китай в интернет цензурата.

Макар че все по-фини методи на репресия са характеристика на модерния авторитаризъм, много режими се завръщат към по-старите тактики, които подкопават собствените им твърдения за плурализъм и отвореност, както и интеграция с глобалната икономика. Така Москва продължава военната си намеса в Украйна въпреки икономическите санкции, а Пекин възстановява практиката на принудителни публични „изповеди“ и засилва надзора върху тибетските малцинства.

Успехът на руския и китайския режими в подчиняването и дори обуздаването на силите, дело на глобализацията – дигиталните медии, гражданското общество, свободните пазари, може би е най-впечатляващото и тревожно тяхно постижение.

Съвременният авторитаризъм е особено коварен в експлоатацията на отворените общества. И Русия, и Китай се възползват от ангажираността на демокрациите към свободата на словото и вливат пропаганда и дезинформация. Москва ефективно не позволява на чуждестранните телевизии да достигат руската публика, докато в същото време засилва разпространението на собствените си канали – телевизия RT и агенция Спутник. Китай блокира уебсайтовете на водещи чужди медии, а в същото време окуражава корпорациите си да засилват влиянието си в популярната култура в чужбина чрез контрол на студия в Холивуд.

Според доклада съвременният авторитаризъм ще бъде трайна характеристика на геополитиката. Всички режими имат наследени слабости, които ги правят уязвими към внезапни шокове и склонни към колапс. Последният четвърт век показва, че диктатурата като цяло няма да изчезне сама по себе си. Авторитарните системи няма да се опитват просто да оцелеят, а да отслабят и победят демокрацията по света, заключава докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
да типичния просс Бай *** дет не вижда повече от носа си ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Типичния Бай *** от типа "храни куче та да те лае и хапе".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
я тука само една фотография от западния свят дет ти благославяш .... и е от BBC дан каеш, че е от "червеноармейската пропаганда" ..... града е Хомсhttps://ichef.bbci.co.uk/news/660/cpsprodpb/0461/production/_87112110_e3d9446a-049e-4d74-b661-b6b7d5207c2b.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
wow да благославям системата дет убива хората по света с ваксини, дрони, с изфабрикувани войни, с refugees welcome, с изнасилвания, с налагане на психотерор по новини и навсякъде другаде, с финансово робство ?!? А руски акции има и на американската борса ве тъпанарос .... Ти що за нехуманно човече си не моа да схвана ?!? Ама ок ти я възхвалявай системата дет те е облагодетелствала толкоз, че си прокопсал и си стигнал до незнайни демократични висини ...... А комфорта дет си "позволявам аз" е страшен, с 4те ми яхти, с частния остров и партита, с бентлита и ламборджинита, с хилядите ми фирми и частни самолети или може би ти го ползваш тоя комфорт ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 5
bgMan
преди 6 години
От постоянно четене на червеноармейска пропаганда вече си почнал и да я сънуваш.А кое и кво ти пречи да си живееш преуспяващо в любимата Русия и да се подвизаваш в рускоезичните форуми и на някоя руска борса, вместо да работиш в така мразената от теб борса, част от западния свят и да плюеш системата, от която си изкарваш препитанието и която ти осигурява целия комфорт, който можеш да си позволиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
mathematician
преди 6 години
А пък най-свободните общества са заплашени да ги блъскат с коли и колят докато се разхождат или си пият питието съвсем безобидно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
ето и още убийства на хора дет им се кланяте тука ..... чичо ви Били Гейтс пуммиярина, дааам от "демократичните режими" дет убиват хората по света .... Judges demand answers after children die in controversial cancer vaccine trial in India http://***.dailymail.co.uk/news/article-2908963/Judges-demand-answers-children-die-controversial-cancer-vaccine-trial-India.htmlЗа тва хора кат мене нямат такава власт кат на руския пингвин щот до са да съм им еббал путтката леллина на "Демократичния Запад" .... мдаааам ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
това са изтрепани хора в 37 държави от фашистите Сашш само от войни повтарям само с войни инициирани от Сашшш, а колко още са изтрепани с войни на НАТО Франция, Англия, Канада etc. разни ваксини, смрадове и експерименти с неггрите там вече не искам да бройм щот бройката става майкката си еббало ..... може и над 40 милки да надхвърли от фашисткия Запад дет изтреби населението ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
веднага ти показвам тъппанарос, за тебе винаги ....US Has Killed More Than 20 Million People in 37 Victim Nations Since World War IIhttp://***.globalresearch.ca/us-has-killed-more-than-20-million-people-in-37-victim-nations-since-world-war-ii/5492051
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Как пък ги преброи червеноармеецо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още