IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богомил Манчев: Изграждането на АЕЦ "Белене" би струвало 10 млрд. евро

Би било трудно реакторите да бъдат продадени без загуба, смята председателят на Българския атомен форум "Булатом"

13:39 | 06.06.17 г. 30
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Изграждането на АЕЦ „Белене“ към този момент би струвало около 10 млрд. евро. Това значи, че проектът се е оскъпил с около 20 на сто заради своето забавяне, заяви в интервю за БНР председателят на Българския атомен форум „Булатом“ Богомил Манчев.

„Стартирането на проекта е един от най-големите политически гафове във времето“, заяви той. По думите му централата ще струва около 10 млрд. евро с целия период на изграждане, всички експлоатационни индекси, цената на парите и всичко, което оскъпява даден проект.

„Това е, което говори правителството, че ще се търси стратегически инвеститор, или иска да го прави като частен, като този, който купи проекта, ще трябва да се заплати това, което държавата е похарчила досега. Тя най-вероятно ще има претенции за около 1,5 млрд. или повече евро“. 

Според Манчев Националната електрическа компания (НЕК) ще продължи да има разходи и след като закупеното оборудване бъде доставено на площадката, защото то трябва да се съхранява до тогава, докато ще се използва или продаде.

„Консервирането на реакторите, след като бъдат доставени, ще е скъпо. Колко ще струва обаче съхранението на реакторите не е ясно, защото не се знае колко време ще престоят на площадката. Би било трудно да бъдат продадени без загуба“, поясни още той.

„Аз съм привърженик на публично-частното партньорство. Държавата трябва да има участие. Според мен ще се явят двама големи играчи – едните са китайците, другите са руснаците. И ние не знаем какво да им кажем. Умишлено не споменавам американците – искам да видя кои са“, коментира още експертът.

Според него Китай проявява стратегически интерес и иска да изгради централата без държавна гаранция, което би помогнало да се избегне моделът „Марица-Изток“.

Преди ден енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че визията за развитието на българската енергетика ще бъде записана в стратегия. В нея ще бъде записано и дали България ще има нужда от нова ядрена мощност в Белене. Вариант за оборудването за АЕЦ "Белене" е и да бъде изграден седми блок в АЕЦ "Козлодуй", припомни в понеделник Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 4
fon
преди 6 години
АЕЦ Козлодуй нов АЕЦ ли е?! Това е АЕЦ първо на 30 години и второ напълно изплатен главно поради суперинфлацията в България през 90-те.Цената му няма как да бъде и най-малко близка с тази на тока от Белене която би била над 220 лева/МВч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
ejko
преди 6 години
АЕЦ Козлодуй продава на свободния пазар на около 60-65 лева. Производството на енергия от ВЕИ е много евтино, разбира се, но преференциалните цени на изкупуване наистина са около тези, посочени от studioaa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
KPetkov
преди 6 години
В Калифорния.Тук все още АЕЦ-ът продава на 70-80 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 5
fon
преди 6 години
Нещо си объркал числата в пъти.Слънчевата и вятърната енергия от нови централи вече е по-евтина от ядрената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
mrynmryn
преди 6 години
До колкото знам, те бяха спрени, защото нямат автоматична защита, при аварии, не че някой от нас разбира нещо от ядрени централи, но едва ли е по-скъпо от 10млрд, да се изгради такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 6 години
Хааахахаха....!!! Псолютно!!!! 10+...! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Който може да печели от нея да си я построи.Писна ми от кърлежи крадещи обществени средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 14
studioaa
преди 6 години
Значи да обобщим нещата:1. Ток от нова АЕЦ - прогнозна цена 160 лв на мегават час, няма икономически смисъл според управляващите2. Ток от биомаса - 510 лв на мегават, трябва да бъде насърчавано производството защото било "европейска практика"3. Ток от слънце 860 лв на мегават - най-евтината и енергия, която трябва да доминира енергийния миск според европейските "лидери"При такива "лидери" врагове не ти трябват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още