IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон ще спечели най-голямото парламентарно мнозинство от Шарл дьо Гол насам

По-силен резултат за Макрон ще даде на правителството му силен мандат за продължаване на икономическите реформи

19:54 | 06.06.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Партията на новия френски президент Еманюел Макрон има всички шансове да спечели най-голямото парламентарно мнозинство за френски президент от Шарл дьо Гол през 1968 г., показва проучване на нагласите на избирателите в предстоящите парламентарни избори във Франция, публикувано от Ройтерс.

По-силен резултат за Макрон ще даде на правителството му силен мандат за продължаване на икономическите реформи, започвайки с насочената в подкрепа на бизнеса реформа на френския трудов кодекс.

Центристката партия на президента „Република напред“, която дори не съществуваше преди година, преобърна френската политическа сцена с главата надолу. Очакванията са тя да спечели 29,5% от гласовете на първия тур на 11 юни, сочи проучване на Ipsos Sopra-Steria.

Със стабилна преднина пред другите партии, „Република напред“ ще спечели между 385-415 места от 577-местната долна камара в парламента на 18 юни, когато ще се проведе втори тур от гласуването.

Това не само е най-голямото прогнозирано мнозинство, но и най силното, откакто гласоподавателите подкрепиха Шарл дьо Гол през 1968 г. след студентски бунтове и национални общи стачки.

Според проучването на второ място следва консервативната партия "Републиканците" и техните съюзници с 23%. Крайнодесният „Национален фронт“ изостава със 17% от гласовете. Крайнолявата партия "Непокорна Франция" ще вземе 12,5 процента, а Френската социалистическа партия - едва 8,5 процента.

И след като първият кръг елиминира всеки кандидат, който събере по-малко от 12,5% от гласовете, кандидатите на Макрон ще бъдат силно позиционирани в цялата страна, за да спечелят решаващия втори кръг, пише Ройтерс.

На втория тур, проучването прогнозира „Републиканците“ да спечелят само 105-125 места в парламента, социалистите - 25-35 места, а крайнолевите – между 12 и 22 места. За Националния фронт остават 5-15 места.

Проучването е проведено между 2 и 4 юни за France Televisions с участието на 2 103 души и показва още, че 68% от анкетираните знаят за кого ще гласуват. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
ABBA
преди 6 години
Втората най-древна професия се опитва да направи протежето на Ротшилд подобие на Шарл дьо Гол?!Ееее, трябва 2-ри процес за наглите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Ше видим догодина какво ше пишете .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още